– Det er min terapi

INTENST: Liggende på kne med hele fargepaletten i timevis hver eneste dag. Det blir til bilder som hjelper Marit Lund å utvikle seg selv, men også til glede for publikum.

INTENST: Liggende på kne med hele fargepaletten i timevis hver eneste dag. Det blir til bilder som hjelper Marit Lund å utvikle seg selv, men også til glede for publikum. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Marit Lund griper de fargene som stemmer med følelsene og arbeider seg igjennom dem: – Du kan ikke juge for deg selv.

DEL

Fra sterke blåfarger, rødt og lilla til lyse toner og streif av gull. Slik uttrykker Marit Lund sine innerste tanker gjennom tema og symboler. Under Solørmart'n holdt hun sitt atelier i Solør Næringshage åpent, og hun er overveldet over interessen. Litt salg blir det også, selv om Marit maler for sin egen skyld og ikke for å leve av det. Ti prosent av salgssummen gir hun dessuten videre til kreftsaken.

Det er usminkede bilder. Slik hun føler det.

Videre med farger

For tre år siden gikk hun skikkelig i veggen, sov noen måneder og trengte å gjøre noe hun hadde lyst til. Da tok hun fram igjen malingen hun hadde prøvd ut sammen med ei venninne sommeren før. Det førte til en eksplosjon av bilder, og allerede året etter ble det til en utstilling.

– Nå bruker jeg mye tid med bildene mine, går i bildeterapi og bruker kunsten som en utrolig fin måte å komme videre på. Det er lov til å undre seg, bare la det skje det som skjer uten å dømme seg selv. Det geniale er det åpne rommet kunsten skaper og jeg kan finne ut av hva det er jeg vil formidle for meg selv før jeg går videre. Ofte maler jeg til slutt over det som er negativt og frustrerende, men ikke før jeg har gått og sett på og bearbeidet det som berører meg negativt i minst et par ukers tid. Gjør meg ferdig, sier hun og viser rundt i næringshagen, der bildene forteller om en prosess.

– Jeg har alltid vært veldig streng mot meg selv, stilt sterke krav, vært snill og flink. Nå gir jeg meg selv muligheten til å undre meg uten å dømme meg selv. Bare se hva som skjer og bli litt snillere mot meg selv:

Overraskende vendinger

– Når andre også sier at de får noe ut av bildene mine, at det treffer noe i dem, er det også godt for meg. At det kom over 60 mennesker hit for å se min utstilling sist helg, er utrolig morsomt. Likevel er det ikke viktig for meg å selge nå. Når jeg bruker nesten all min tid her, er det fordi jeg har mye på hjertet. Legger aldri noen planer, lar bare fargene jobbe og ting skje.

Marits uttrykk er veldig forskjellige. Fra den barnslige bussen, gjennom bilder med sterke kontraster og stramme linjer til myke konturer og «snillere» farger. De sterke blåfargene betyr kommunikasjon for Marit. Kommunikasjon som er de største utfordringene i de fleste menneskers liv.

– Jeg opplever at jeg mister min kraft om jeg ikke tør å kommunisere.

Artikkeltags