Der hjertet banker

KONTAKT: Line Charlotte Brodahl beroliger Palang (5) når fotografen blir for innpåsliten med kameraet sitt. Ikke nok med at Palang, en kaspisk hest, tilhører én av verdens eldste hesteraser, han bor og arbeider på Krogsrud gård og hestesenter ved Sigernessjøen. Han og alle de andre hestene er med på rideleir for barn i hele sommer.

KONTAKT: Line Charlotte Brodahl beroliger Palang (5) når fotografen blir for innpåsliten med kameraet sitt. Ikke nok med at Palang, en kaspisk hest, tilhører én av verdens eldste hesteraser, han bor og arbeider på Krogsrud gård og hestesenter ved Sigernessjøen. Han og alle de andre hestene er med på rideleir for barn i hele sommer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Line Brodahl virkeliggjorde drømmen om egen gård. Unger med alle slags behov får nå gleden med å stelle og leve med dyr.

DEL

Hun er en riktig dyrekjær kvinne og fikk sine første ridetimer som 3-åring. Hun har nettopp avsluttet rideleiren for barn som har opplevd kreft i familien, dette i samarbeid med den lokale kreftforeningen «En hånd å holde i».

– Er du i en sårbar livssituasjon selv er det ekstra godt å være sammen med et dyr. Et dyr dømmer ikke. Er du snill mot dyret, aksepterer det deg, uansett, sier Line Brodahl.

– Jeg tror endel har godt av å kjenne på hvilket ansvar det er. Og de aller fleste unger er faktisk glade i dyr, sier hun.

Hesteglede

– Vi har vel kanskje distansert oss litt for mye fra naturen. Her lærer barn at alt henger sammen og at maten deres faktisk kommer fra et sted, sier hun idet en liten «durepus» hopper opp på fanget.

Katta spinner og maler og er lykkelig uvitende om at om den ikke hadde kommet hit, da ville den ha vært avlivet.

– Her finner du helt vanlige ridehester i alle størrelser og fasonger, både noen hingster, men mest vallaker og hopper, men også sauer, griser, kaniner, hunder, katter og altså hester som av ulike grunner sto i fare for å bli avlivet. I stedet for å kjøpe en hest og ha alt ansvaret selv, kan du nå bli andelseier i en hest som bor her, eller du kan fjernadoptere en.

– Fjernadopsjon av en hest?

– Ja visst, etter at NRK laget reportasje fra gården her, har vi 60 stykker som fjernadopterer en hest. Her har de flokken sin, til sammen 45 hester, de går i lausdrift hele året. Det er disse hestene folk ser når de kjører forbi med bil.

Støtte til drift

Innovasjon Norge likte Lines planer for ridesenter så godt at de har gitt henne støtte til drift.

Her er er alt fra hesteglade barn og unge til brukerne av Forsvarets Veteransenter på Bæreia, hun samarbeider også med Kultur- og fritidsetaten i Kongsvinger kommune.

Driften av Krogsrud er å betrakte som en «jobby», jobb og hobby går i ett for Line. Akkurat denne kvelden var det 15 barn som var på rideleir med overnatting.

– Du damen, skal du intervjue Line?

– Det er meningen, ja ...

– Da må du skrive at vi har det superbra her. Og Line er så snill. Her får vi ri på hest, vi får lov til å både galoppere og hoppe over hinder, sa Tuva Aasum, Hanna Henriksen, Karen Irene Arnesen og Didrik Sørensen begeistret.

Seks faste spørsmål

Rødt eller hvitt i glasset?

– Hvitt.

By eller strand?

– Begge deler, men jeg liker meg best på landet.

Pølse eller kotelett?

– Begge deler, så lenge det dyret har hatt et godt liv før det blir til mat.

Salt- eller ferskvann?

– Ferskvann, som her ved Sigernessjøen.

Camping eller hotell?

– Hotell, når man først skal bo skikkelig, jeg har jo leir ellers i året.

Hva skal du i sommer?

– Mest hjemme, men til Sverige i ei uke, skal på konsert med både Magnus Uggla og Gyllene Tider!

Artikkeltags