Bringebærbonden

BRUKBART ÅR: Arne Egil Retteråsen tror det blir en grei sesong i år.

BRUKBART ÅR: Arne Egil Retteråsen tror det blir en grei sesong i år.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

13 tonn bringebær skal plukkes i Knappen denne sommeren. Småbruket er tilplantet med 4,2 kilometer bringebærhekk.

DEL

De små arealene rundt huset heller nordøst og er perfekt for bringebær som ikke skal utsettes for stor soleksponering tidlig på våren.

Dessuten er jordene vanskelige å kjøre med redskaper, og Arne Egil er i liten tvil om at de nå utnytter jorda på best mulig måte.

– Nå har vi fått jobbet opp et navn og et rykte, og alt i alt er det veldig hyggelig å drive med dette.

Kilometervis med bringebær

Rundt huset er det nesten 4,2 kilometer med bringebærhekker, og det skal gå 36 timer mellom hver plukking. Dermed blir det hektiske dager når de beveger seg inn i toppsesongen.

Arne Egil kan fortelle at det ser ut til å bli et greit år, men at det har vært litt varmt for bringebærene.

– På Vestlandet er halvparten av avlingen skadet, og ettersom 80 prosent av bringebærene vi konsumerer i landet kommer fra Sogn og Fjordane, håper vi nå på at det blir stor etterspørsel.

Selv er Arne Egil Retteråsen produktansvarlig for frittstående bringebærprodusenter i Norge, og uten om dette har han full jobb som maskinselger. Som avkobling fra det hele nøyer han seg med en tur i skogen i ny og ne.

Bringebæra tar over

– Det er full rulle de neste månedene, så det blir ikke mye ferie før til høsten.

I 2001 kom en ny bringebærsort som har revolusjonert produksjon, markedsføring og salg i landet. Dessuten er Arne Egil helt sikker på at bringebærene i stor grad har tatt over for jordbærene.

Dette skyldes både at det har vært vanskelig å være jordbærbonde de siste årene, og at nordmenn er mer opptatte av helsekost enn de var før.

Stolt bonde

Med en omløpstid på feltet som er mellom 12–15 år, fordeles anleggskostnadene over lengre tid i forhold til jordbærplantene som har en omløpstid på tre år.

Arne Egil er stolt over å kunne kalle seg selv for bonde, og han liker det faktum at de produserer mat til andre.

– Det er moro å skape noe nytt, og da vi startet opp for 13 år siden var vi de eneste i Solør som drev med bringebærproduksjon.

Noen lokale butikker

Nå er det tre produsenter i distriktet, men det er kunder nok til alle, forteller den hardtarbeidende bonden.

Selv om hovedtyngden av produksjonen går til Oslo og til noen lokale butikker, har de også endel kunder som kommer innom gården deres i Åsnes Åsa.

– Vi har så mange trivelige kunder som kommer hit og kjøper bær, og det er klart det er moro å drive med dette. I dag har vi ti personer som fyller bringebærkassene.

Artikkeltags