Får meteorologene rett blir det varmere i Kongsvinger enn i Roma. Varmere enn i Paris og Los Angeles også, for den saks skyld. Vi går rett og slett en aldeles strålende sommeruke i møte. Til uka ligger det an til å bli over 30 varmegrader. Ikke en regndråpe er – når dette skrives – i sikte på langtidsvarselet til Meteorologisk institutt. Det kan riktignok komme noen lokale ettermiddagsbyger her og der. Men i all hovedsak blir det tørt. Veldig tørt. Og det har det vært lenge allerede.

Så mens noen av oss allerede har begynt å glede oss til late timer på favorittbadestedet i helga, blir andre stadig mer bekymret. For nå skal det lite til for å sette fyr på gress og annen vegetasjon. Noen glør fra et bål eller en sigarettsneip kastet ut av et bilvindu kan sette det hele i gang. Og når det er så tørt som nå, sprer flammene seg fort. Derfor er åpen ild i skog og utmark forbudt.

Vi har allerede hatt noen små gressbranner også her i distriktet. Store nok til å at brannvesenet har rykket ut, men noen stor skade har de ikke gjort. Men kommer disse brannene ut av kontroll, er skadepotensialet enormt. I Canada, for eksempel, advarer eksperter ifølge NTB om at landet kan stå overfor sin verste skogbrannsesong noensinne. I provinsen Quebec ble det denne uka rapportert om 150 aktive skogbranner. Situasjonen er så prekær at myndighetene har bedt om internasjonal hjelp i slukningsarbeidet. Onsdag la røyken fra de mange brannene seg som en tåke over store deler av nabolandet USA, inkludert metropolen New York.

Det skal selvsagt mye til at det går så galt her til lands, men faren for skogbrann er høyst reell. Farevarselet for skogbrann er nå på oransje nivå i store deler av sør- og østlandet, inkludert her i distriktet. Dette er det nest høyeste farenivået, og innebærer at risikoen for en skogbrann som sprer seg over store områder, er betydelig. Brannvesenet og andre beredskapsaktører skal i en slik situasjon løpende vurdere behovet for forebyggende tiltak.

Det du og jeg kan bidra med, er små ting som å etterleve bålforbudet og kanskje heller ta med seg matpakke i en kjølebag på tur i stedet for å fyre opp grillen. For øvrig er det bare å nyte det som etter alle solemerker blir noen aldeles strålende sommerdager. Det har vi fortjent.

God sommer!