Endelig skulle vi få en «normal» sommer. Sånn blir det ikke. Når ikke et viruset begrenser handlefriheten vår, gjør økte priser på nær sagt alt det. For de fleste er det irriterende å se at ferieturen gjør et betydelig større innhogg i familieøkonomien enn tidligere. For andre betyr den kraftige prisøkningen på reiser, drivstoff, strøm, mat, overnatting, byggevarer (ja, vi kan jo stoppe der) at man blir hjemme i sommer. Flere enn du kanskje tror har ikke råd til å unne seg noe ekstra i ferien.

I den årlige spørreundersøkelsen om sommerferien som YouGov har utført for Unicef Norge, svarer 37 prosent av de de drøyt 1000 spurte at strammere økonomi påvirker sommeren negativt.

«Stadig flere familier forteller om at de sterkt økende prisene har ført til at de ikke har råd til å ta med barna på ferie i sommer», sier direktør for barns rettigheter, Kristin Oudmayer, i Unicef Norge til VG.

18 prosent i gruppen med lavest husstandsinntekt regelrett gruer seg til sommerferien, kommer det fram i undersøkelsen. Det er lett å forstå at det ikke er moro å høre «alle andre» prate om egne ferieplaner, hvis du ikke har penger til å tilby egne barn noe utenom det vanlige.

Du kommer bokstavelig talt ikke så langt med slunken lommebok når dieselen koster 25 kroner literen. Så hva med å ta toget? Vel, når en tur/retur-billett fra Kongsvinger til Oslo for en familie på fire kommer på over 1600 kroner – og det altså før du har kjøpt deg en matbit eller gjort noe som helst i hovedstaden – er ikke toget nødvendigvis noe reelt alternativ.

Heldigvis finnes det frivillige og offentlige tiltak rettet mot dem som ikke har økonomi til å betale for ferieopplevelser selv. Unicef har for eksempel også i år etablert Feriesentralen; en digital møteplass hvor folk som har noe å låne- eller gi bort i ferien kan annonsere dette, og barnefamilier med behov kan ta kontakt med dem som tilbyr noe. Det finnes flere andre som tilbyr aktiviteter og ferier gratis, og veletablerte Bua tilbyr jo gratis utleie av sports- og friluftsutstyr i mange kommuner.

Og godt er det. Alt tyder på at behovet er økende. Slik verden ser ut nå, kommer det til å bli enda verre før det blir bedre. Mange må belage seg på en sommer på sparebluss.