Gå til sidens hovedinnhold

Tavle skaper konflikt: Grunneier vil rive den – grendefolket fortviler

Artikkelen er over 3 år gammel

ÅSNES: Informasjonstavla som forteller historien om Velta på Åsnes Finnskog kan bli revet. Grunneieren har gitt Åsnes Finnskog Historielag beskjed om å fjerne den. Hvis ikke vil den bli revet.

Lokalbefolkningen stiller seg uforstående til det hele og fortviler. Historielaget jobber på spreng for å komme til enighet med grunneier, skriver Østlendingen.

Aller helst vil man at tavla skal stå, eventuelt finne en løsning sammen med grunneieren. Pål Eriksmoen i Åsnes Finnskog Historielag forteller at man nå vil sende brev til grunneier i forsøk på å komme i dialog om en løsning.

– Vil ha den fjernet

Grunneier Jonas Maribo Bråtane sier til Østlendingen at han ønsker at tavla fjernet, og årsaken til det er at han skal bruke grunnen.

Det gjelder et område ved brua over Valbyfossen og Flisa-elva på Velta. Per Udnæseth, født og oppvokst på Velta, satte i sommer opp en tavle som forteller om Veltas historie angående bosetting, sagbruk og annen næringsvirksomhet.

Han fortalte at han hadde en muntlig avtale med grunneier. Udnæseth er mannen bak flere informasjonstavler på Finnskogen og i Løten, der han var bosatt.

Etter at Udnæseth gikk bort i sommer, fikk altså historielaget brev om at tavle, gammel sykkel, skilt og banker og bord som er brukt til rasteplass, må fjernes. Benker og bord er kjørt vekk, og spørsmålet er nå hva som skjer med informasjonstavle og flaggstang.

Meningsløst

Åsnes Finnskog Historielag og beboere i området har reagert sterkt på meldingen om at alt må fjernes.

– Det hele er meningsløst. Det mener så vel vi som beboerne i området. Velforeningen sørger for a det ble bord og benker på stedet, og det er mange som har hatt koselige stunder der i løpet av denne sommeren. Det har ikke vært snakk om festing og bråk, men folk som har kost seg med kaffe på fine dager og samtidig sett nærmere på informasjonstavla. Hadde det vært uro og bråk på plassen, kunne jeg forstått kravet fra grunneier. Nå er det uforståelig, sier Pål Eriksmoen i historielaget.

Eriksmoen forteller også at man har forsøkt å få til en midlertidig forføyning for å forhandle fram en avtale og avklaring, uten å lykkes med det. Nå håper man på en utsettelse og samtaler med grunneier, eller eventuelt forsøke å få saken inn for forliksrådet.

Grunneier ønsket onsdag ikke å si mer enn at han ønsker tavla fjernet for annen bruk av plassen.

 

Kommentarer til denne saken