(NETTAVISEN): Sør-Norge kan også denne helgen vente seg sol og varme med temperaturer opp i 27–28 grader i skyggen. I Nord-Norge venter de fortsatt på skikkelig sommervær og må nøye seg med mellom 5 og 10 grader. Unntaket i nord er Helgeland der temperaturene kan nå opp i 15 grader til helgen.

– Vi har en todelt værsituasjon i Norge nå, og den fortsetter. Så langt prognosene våre går, ser vi ingen store endringer i nord, men vi håper selvsagt på bedre tider her også, sier meteorolog Ida Fossli på telefon fra Tromsø. Hun jobber på Vervarslinga i Nord-Norge, der det torsdag var snø i morgentimene.

Her blir det varmest

– Dere venter opp mot 30 grader til helga. Hvem får det varmest?

– Det er nok områdene sørover i Oslofjordene og noen av de varmeste dalstrøkene på Østlandet.

– Men det er også varslet bygevær til helga?

– Ja, vi venter noen ettermiddagsbyger inn over Sør-Norge fra søndag ettermiddag og tidlig til uka. Det er vanskelig å si hvor dette kommer og hvor mye det er snakk om. Dette bygeværet er typisk sommervær det er vanskelig å lage nøyaktige prognoser for, sier Fossli.

Bygeværet er ikke ventet å legge noen særlige demper på skogbrannfaren.

– Trenger å kjøle dere ned litt

Når bygeværet kommer inn over landet, vil temperaturen også synke en del.

– Dere vil merke at temperaturen går ned, men nå trenger dere vel å kjøle dere ned litt i sør? sier meteorologen i Tromsø.

For dem som vil kjøle seg ned til helgen, er det gode badetemperaturer i en rekke fylker. Torsdag ble det for eksempel målt 22 grader på Hvalstrand i Asker, 21 grader på Skjæra i Tofte i Buskerud, 20 grader på Steinsnes i Vestfold, 18 grader på Frøystad gård i Stavanger og 18 grader ved Hotell Ullensvang i Hordaland.

Meget stor skogbrannfare

Problemet med den lange perioden med høytrykk i sør er at skogbrannfaren nå er meget stor på Vestlandet sør for Stad og på Østlandet og i fjellet i Sør-Norge.

«Meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare inntil det kommer nedbør av betydning. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt. Vær svært forsiktig med åpen ild», heter det i varselet på yr.no.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis.