Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget sier ja til snøscooterkjøring

Artikkelen er over 6 år gammel

OSLO: Senterpartiet sikrer torsdag flertall for forslaget fra regjeringen om å tillate utmarkskjøring med snøscooter. Friluftslivets organisasjoner ser med uro på framtiden.

– Vi er rystet over at Stortinget i dag åpner for motorisert lek med snøscooter i norsk natur. Alle i Norge som er glad i natur og friluftsliv bør være meget bekymret, sier Siri Meland i Norsk Friluftsliv.

– I denne saken har regjeringen og Senterpartiet lyttet mer til dem som importerer og selger snøscootere, enn til allmennhetens interesser. Flere løyper vil gi flere ulykker, mer ulovlig kjøring og mer motorstøy i norsk natur, sier hun.

Knapt flertall

Miljøpartiet De Grønne, SV og Arbeiderpartiet stemmer imot endringene i loven om motorferdsel i utmark som Stortinget vil vedta senere i dag. Regjeringens to samarbeidspartier Venstre og KrF går også imot endringene.

– Det er synd at Senterpartiet sikrer regjeringen flertall for en dårlig forberedt sak, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som er leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Elvestuen mener snøscooterløypene vil ødelegge både for dyrelivet og for folks mulighet til å oppleve stillhet i naturen.

– Styrker selvstyret

Senterpartiets Marit Arnstad mener på sin side at lovendringen styrker det lokale selvstyret.

– Jeg mener at kommunene er de beste til å bestemme om og hvordan de vil legge til rette for løyper for fritidskjøring med snøscooter, sier hun.

Det er kommunene som skal bestemme hvor snøscooterløypene skal gå, men løypene skal ikke legges i verneområder, foreslåtte verneområder eller nasjonale villreinområder. I tillegg skal det tas hensyn til reindriften.

Odd Henriksen i Høyres energi- og miljøfraksjon på Stortinget tror ikke den nye loven vil utgjøre den store forskjellen.

– Den ivaretar både den unike stillheten i fjellet og friluftslivet, sier han.

Kommentarer til denne saken