Gå til sidens hovedinnhold

Snart slutt på solingen

Artikkelen er over 2 år gammel

De deilige temperaturene fortsetter over store deler av landet fram til søndag, men da kan det bli slutt på solingen.

Store deler av landet går en lys helg i møte. Mens Vestlandet får temperaturer opp mot 20 grader flere steder, trekker Østlandet det lengste strået. Her kan termometeret vise hele 30 grader i helgen.

Samtidig ligger havtåken og vaker fra Vestlandet og helt opp til Nord-Norge. Det spøker dermed for de varmeste temperaturene langs norskekysten. Men det ingen grunn til å ta sorgene på forskudd.

Tåken truer temperaturene

– Ofte tørker solen opp tåken, slik at den forsvinner utover dagen, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt til NTB.

Havtåke oppstår når det er stor temperaturforskjell mellom luften og havet.

– Når den varmen luften fra land møter det kalde havet, blir luften avkjølt og det dannes små vanndråper. Dersom det er pålandsvind, trekker tåken inn mot land.

– Det er et helt vanlig sommerfenomen.

Det ligger et lite lavtrykk over Skagerrak, som gir noen små regnbyger i vestlige områder av Agder fra morgentimene fredag.

Været veksler

Ellers blir det stort sett varmt og tørt vær de neste dagene, avløst av et par ettermiddagsbyger. Østafjells og indre strøk av Vestlandet er spesielt utsatt for lave skyer.

Det er all grunn til å nyte helgen, for temperaturene daler fra og med søndag. Da blir det vesentlig kjøligere, mer ustabilt og bygevær. Midt-Norge og nordover risikerer vått vær.

– Her får vi også de minst sommerlige temperaturene på rett over ti grader.

Østlandet vil fortsatt ha temperaturer på rundt 20 grader over helgen, men man kommer til å merke en endring, ifølge meteorologen.

– Vi gjør med andre ord unna de varmeste dagene nå, sier Svanevik.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.