Etter en lang sommerferie er det igjen klart til dyst. Mandag 15. august går startskuddet for et nytt skoleår, og tusenvis av elever i hele landet skal tilbake på skolebenken.

Og for 6-åringene blir det for aller første gang, men også første gang de skal ut på skoleveien.

Nå settes fareskiltene opp ved skolene i distriktet vårt, og oppfordringen fra Statens vegvesen er klar:

– Kjør forsiktig og senk farten for skolebarna våre, sier byggeleder Bjørn Inge Holter.

– Mange av de minste elvene er ikke så vant til å ferdes i trafikken ennå, og derfor må vi være ekstra fokuserte på veien og det som skjer rundt. Ikke la deg stresse med å komme raskt på jobb eller la deg forstyrre av mobilen eller andre elementer som tar fokuset vekk fra trafikken.

Les også: Sjekk tidene for skolestart i alle kommunene her!

Økt trafikk – økt risiko

For med en blytung trafikksommer med høye dødstall, hyppige fartskontroller og mye høy fart, er målet til Holter å gjøre det de kan for at veien er så trygg som mulig.

– Disse trafikkskiltene før skolestart er et av mange tiltak vi gjør for å bidra til økt trafikksikkerhet. Disse er kjempeviktige og er med på gjøre trafikantene ekstra fokuserte.

Foreløpige tall viser at 72 personer omkom i trafikken i løpet av årets sju første måneder. Det er en markant økning på 32 sammenlignet med samme periode i fjor.

Nå er sommeren på hell, og i takt med at trafikken øker, så øker også risikoen for flere ulykker.

Alle som ferdes på veiene har et felles ansvar, mener veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

– Den typiske sommerulykken er utforkjøring, ofte på grunn av for høy fart i forhold til fartsgrensene eller veiforhold. Her må trafikantene være med og ta sitt ansvar for at vi alle skal komme trygt fram og tilbake, sier veidirektøren i en pressemelding.

Hjertesone

I tillegg til skolestart-skiltene er Hjertesone-prosjektet blant flere tiltak for å øke trafikksikkerheten.

Her jobber vegvesenet samen med Innlandet fylkeskommune, Trygg Trafikk og kommunene om å legge til rette for mindre trafikk inntil skoleområdene.

Bakgrunnen er at fylkets trafikksikkerhetsutvalg (FTU) frykter nye alvorlige hendelser, særlig i forbindelse med varelevering og lastebiltrafikk i skolegården.

– Det er viktig at skoler og kommuner vurderer farene ved varelevering på elevenes uteplasser. Noen enkle tiltak kan redusere farene ved varelevering betraktelig, sier leder i FTU, Sjur Strand (Ap) fra Kongsvinger.

Vi har ingen barn å miste

Han oppfordrer skolene til å vurdere tiltak allerede før nytt skoleår begynner eller snart det er praktisk mulig etter skolestart.

Trygg Trafikk og Norges Lastebileierforbund i Innlandet viser til tidligere ulykker og dødsulykker i skolegården. Hos Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk og Guttorm Tysnes i Norges Lastebileierforbund oppfordrer til å passe ekstra godt på.

– Vi har ingen barn å miste i trafikken. Nå nærmer det seg skolestart, og vi håper barna gleder seg til et nytt og spennende skoleår. Og ikke minst et skoleår uten trafikkulykker.