Vi treffer dem i eneboligen de nettopp har kjøpt i Kråkevegen høyt over Vennersberg, med barna Odin, snart seks, og to og et halvt år gamle Freya. De fikk høre om Home Start for småbarnsfamilier gjennom helsestasjonen da Odin var nyfødt:

- Som en engel

- Vi var ikke klar over tilbudet, og var litt skeptiske til å begynne med. Slippe "fremmede" inn i hjemmet? Men vi har lite familie her, og ikke så stort nettverk, og det er litt overveldende å få barn. Så fikk vi høre mer om opplegget, og det virket jo bare kjempefint, sier paret.

- Vi fikk møte Ingjerd, som ble vår familiekontakt en to-tre ganger før vi bestemte oss, for å se om kjemien var i orden, og det var den virkelig. Det var så koselig, og vi var aldri i tvil om at vi ville ha Ingjerd. Denne ordningen må mange flere få rede på at fins! sier ekteparet.

De var også litt engstelige for at folk skulle tro de ikke klarte å passe barnet sitt selv, hvis de tok imot hjelpen, men det er ikke det som er tanken i det hele tatt. Det er vanlige barnefamilier som har det travelt og får lite tid til å hente seg inn i en hektisk fase av livet.


- Ingjerd kom som en engel. Og det var jo mye jeg også lurte på som fersk mamma, og jeg kunne spørre henne til råds. Vi trillet noen turer sammen først, og jeg ble så trygg på Ingjerd at det ikke var noen som helst tvil om at denne damen, hun ville vi ha i hus! sier Jaqueline.

- Alt fra å kunne gå til tannlegen, få hjelp når skittentøyhaugen vokste over hodene våre, å kunne sove en time på dagtid i trygg forvissning om at Ingjerd passer på, eller vi kunne få en sårt tiltrengt time sammen, der det var var oss to, sier Frode.

- Søsteren min, som bor i Oslo og også er småbarnsmamma, er nesten misunnelig på meg, for der er det ingen slik ordning, sier Jaqueline.

Følte på ansvaret

- Det var faktisk helt perfekt. Vi kunne legge opp hverdagen og besøkene fra Ingjerd ut fra egne behov, og hun var som en bestemor. Det er godt, når mesteparten av familien ikke bor i nærheten, sier Jaqueline, som er fra Drøbak.

Frode er ekte vingersgutt, men har heller ikke mange slektninger igjen her.

- Det var en veldig omveltning å bli mamma. Jeg ville gjøre alt perfekt, og følte på ansvaret. Så de få timene i uka som Ingjerd var her, var tid jeg kunne "slippe taket", for det var noen andre som passet på de neste to timene. Det tror jeg gjorde meg til en bedre mamma, sier Jaqueline.

Så god var opplevelsen med Ingjerd som familiekontakt, at de ville ha samme ordningen da datteren Freya ble født for to og et halvt år siden.

- Det var jo ikke noe mindre travelt da, med to, for å si det sånn. Og for Odin ble det ekstra stas, han har blitt veldig knyttet til Ingjerd, som nå har vært her i to omganger.

- Båndet vi har til Ingjerd, har vi beholdt, sier familien.

- En vinn-vinn-situasjon

Det at en også kan møte den mulige familiekontakten først, for å se om kjemien er der, er kjempeviktig. Og skulle det ikke klaffe, så slipper man å si det til vedkommende, det tar helsestasjonen seg av, sier de to. Men for dem var det full klaff.

Ingjerd Gran Børrud har vært i "stallen" til Home Start i 10 år, og forteller at det frivillige arbeidet gir henne mye:


- Det er en vinn-vinn-situasjon. Jeg treffer så mange koselige folk og fine unger. Det er så mange flinke og gode foreldre som ser at de trenger litt avlastning og noen å lene seg på noen få timer en dag i uka. Jeg tenker på familiene "mine" hver dag med glede. Og tenk at to til fire timer i uka kan bety så mye for noen. Det er jo veldig lite, og gir også meg så mye, sier Ingjerd, som har hatt mange forskjellige oppdrag:

- Jeg har trillet barn, jeg har passet på småbarn når mor har trengt å sove, og jeg har vært barnevakt når småbarnsforeldre trenger en frikveld bare for seg selv.

Dette har vært viktig for familien Bruheim-Edwards. Nå har de ikke møttes siden nyttår 2019/2020 på grunn av koronapandemien, men de har kontakt iblant. For det er blitt et bånd der, også etter at oppdraget for lengst er over.

Søker flere familiekontakter

Denne ordningen er for alle, og det handler ikke om at man ikke er god nok som forelder. Det er helt vanlige familier som har nytte av dette. Noen kan være slitne og medtatt etter fødselen, det kan bli mye nattevåk, det er en stor omstilling å få barn, og alle kan ha godt av et pusterom. Tenk på alle som er innflyttere som ikke har særlig nettverk som kan avlaste dem i en sårbar sier familien Burheim-Edwards, og det samme forteller barnevernspedagog Nina Finsen.

Det er gjennom sin rolle i kommunens familieavdeling, at Nina vil slå et slag for å la denne ordningen bli bedre kjent. Hun to for ett år siden tok over som kontaktperson og tilrettelegger for Home Start i Kongsvinger.

Hun vil gjerne spre budskapet så bredt som mulig, både for å få flere frivillige til å være familiekontakter, og nå ut til familier som kan trenge litt støtte og avlastning et par timer i uka - det kan være et pusterom for foreldre i en hektisk småbarnsperiode:

- Dette er så lavterskel som det kan få blitt, sier Nina, og kan gjelde alle småbarnsfamilier i en travel hverdag, sier NIna, og det kan familien Burheim-Edwards skrive under på.

(saken fortsetter under bildet)

- Det er nettopp kan være å sitte barnevakt, ta en trilletur, en avlastning for småbarnsforeldre som kan trenge å gjøre noe sammen bare de to, det er tvillingforeldre som trenger litt "pause", det kan være familie som har lite nettverk her i distriktet og barn som trenger et "bæssmorfang" å sitte på, eller å hente i barnehagen en dag i uka, om det er behov, sier Nina.

Det kan også være familier som trenger avlastning i en periode med sykdom og sykehusopphold, eller andre situasjonen som gjør at man trenger en håndsrekning i hverdagen. En må ha politiattest for å være frivillig i Home Start, og har man mindre barn selv, er det bare en fordel.

Tre til seks måneder

En frivillig familiekontakt gjennom Home Start jobber to til fire timer i uka, i utgangspunktet i en periode fra tre til seks måneder, med evaluering etter fire uker, for å se hvordan hjelpen fungerer og om kontakten og familien passer sammen.

De som melder seg som frivillige familiekontakter, må også gå gjennom et kurs, der Nina er veileder.

- Jeg har en "pott" av folk som er med i ordningen, og har vært det i flere år. Jeg kjenner både dem som kan ha bruk for et par timer "pause" i løpet av uka, og dem som er frivillige. Dermed er det lett for meg å finne folk som jeg tror vil fungere fint sammen, sier Nina.

Home Start ble først grunnlagt i England i 1973, organisasjonen har eksistert i Norge fra 1995, og de siste 10 årene i Kongsvinger.