Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting

OSLO  20180828.
Slakt av svin på Fatland slakteri på Furuset i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

OSLO 20180828. Slakt av svin på Fatland slakteri på Furuset i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Av

Kjøttnæringens fagorganisasjon Animalia har fått midler til å undersøke Co2-gassing som bedøvelsesmetode ved griseslakting, skriver Nationen.

DEL

Motstanden mot metoden som brukes ved 92 prosent av all griseslakting i Norge, har vokst den siste tiden. Striden står om når griser som blir eksponert for Co2-gassen, mister bevisstheten.

Målet med Animalias nye undersøkelse er ifølge avisa «å komme nærmere en riktig konklusjon av når grisene mister bevisstheten».

Motstanderne viser til forskningsresultater som konkluderer med at det tar mellom 30 og 60 sekunder fra grisene kjenner gassen til de mister bevisstheten, og at grisene før tap av bevissthet kan oppleve angst, åndenød, smerter og heftige kramper.

Samtidig har skandinaviske forskere tidligere konkludert med at fra grisene blir eksponert for gassen tar det 15 sekunder før de mister bevisstheten, og når krampene opptrer er grisene uten bevissthet.

Mekanisk, elektrisk og gassbedøving er de tre tillatte bedøvingsmetodene ved slakting av gris i Norge. Gassbedøving er den eneste metoden som tillater såkalt «gruppevis inndrivning». Ifølge Animalia er det fordeler og ulemper med alle de tre metodene.

Artikkeltags