Det kan være i overkant skummelt å drive egen business for tida, særlig hvis virksomheten din er avhengig av de pengene folk føler de har til overs når regningene er betalt. Pengene sitter ikke akkurat løst hos folk flest. De fleste tenker seg om både en og to ganger før de bruker en tusenlapp eller to på noe de strengt tatt ikke trenger.

«Tre av fire opplyser at de har tatt ett eller flere grep for å håndtere stigende priser og økte renter», forteller Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1, til Romerikes Blad.

Og det handler primært om å kutte kostnader, selv om en del gjør en innsats for å tjene mer også. Alt for å kompensere for økte renteutgifter, vedvarende høye strømpriser, dyrt drivstoff, dyr mat, ja, dyrere nær sagt hva som helst. Du må tilbake til 80-tallet for å finne en høyere tolvmånedersvekst i prisene enn den som ble målt for perioden september 2021 til september 2022, skriver SSB.

I lys av dette er det lett å forstå at restaurantdrivere Glåmdalen har snakket med i de siste, er bekymret. De er avhengige av at et næringsliv som også strever med økte kostnader, fortsatt tar med seg ansatte eller kunder ut for å spise. Og selvsagt av at enkeltmennesker fortsatt går ut når det er noe å feire eller de bare har lyst til å kose seg litt.

«Ja, vi er jo det», svarer Nosheen Hussain ved Palace Café i Kongsvinger, når Glåmdalen spør henne om hun er bekymret. Men de er fortsatt optimistiske. Det samme er andre restaurantdrivere, som Hai Ngoc Tran på det etablerte utestedet Manis.

«Vi merker det, men så langt går det bra», sier han.

Vi har fått flere nyetableringer i restaurantbransjen i Kongsvinger den siste tiden. Bredden i tilbudet er blitt bedre, med etableringer som Schøyens Grill & Bar, den indiske restauranten Amraj, den nye sportsbaren Alexandria og allerede nevnte Palace Café – for å nevne noen.

Alle som en er de avhengige av at folk fortsatt prioriterer å spise og drikke på restaurant. Det er kanskje ikke verdens viktigste sak i disse tider, men vi krysser uansett fingrene for at tilstrekkelig mange også i vinter kan skrape sammen til et besøk på et av byens serveringssteder i ny og ne. Vil vi ha dem her den dagen krisetidene er over, må vi også bruke dem nå.