Trykk til venstre for å lytte til saken:

Vi lever i en stadig mer teknologisk verden. Vi snapper, surfer, deler bilder og snoker på den nye flørtens sosiale medier.

PC og smarttelefoner er blitt en forlengelse av kroppen. Dette inkluderer også synshemmede.

Etter at Glåmdalen publiserte INNBLIKK har Blindeforbundet oppdatert sin punktskriftgenerator. Vi er på saken for å få satt inn en ny, men i mellomtiden kan du teste generatoren ved å trykke her.

– Stadig kommer det nye ting, det er krevende, men samtidig synes jeg det er en spennende utfordring.

Terje forteller at han har opplevd utviklingen som en kjempestor forandring.

– Den første datamaskinen fikk jeg i 1988. Da var jeg en av de første i Hedmark oppland som fikk det. Jeg fikk utarbeidet et dataprogram som jeg kunne bruke i jobben. Jeg ble faktisk intervjuet i en reportasje av IBM siden jeg kunne bruke pc i jobb tross synshemning.

Dette er en illustrasjon

– Tro det eller ei, det jeg grudde meg mest til med å være blind var det å ikke få lese avisa om morgenen. Jeg grudde meg mer for å ikke kunne lese nyhetene, enn det å miste førerkortet. Det å ikke være oppdatert synes jeg var den største utfordringen. Det har vært veldig viktig for meg. Etter at det jeg fikk Glåmdalen på telefon kan telefonen lese opp nyhetene for meg. Det betyr kjempemye, jeg liker å være oppdatert.

– På hvilken måte har teknologi vært viktig for deg?

– Først og fremst har det vært et «must» i jobben. Da var det veldig ålreit å ha en pc som kunne lese opp. Det var nødvendig for å henge med i arbeidslivet. Også liker jeg å følge med på nyheter og være oppdatert.

At synshemmede ikke kan benytte Pc og Mac, er en myte. Terje har flere nyttige verktøy som skjermleserprogram og taleprogram. Han skriver på tastatur, men kan også bruke punktskrift ved hjelp av en leselist.

En leselist består av en rekke celler med seks til åtte punkter i. En celle utgjør en bokstav eller et tegn, og leselister har fra 20 til 80 celler plassert inntil hverandre.

Når Terje får en mail kan skjermleseren sende informasjonen over til leselisten der den framstår som punktskrift. Som Google translate fra bokstaver til punkt.

Han har også et kamera som han kan legge dokumenter under, kameraet skanner dokumentet og det kommer opp på skjermen, pcn leser brevet høyt.

Vil han overføre noe fra pc til punktskrift kan han sende dokumentet til en printer som gjør det om til punktskrift.

– Jeg har hatt veldig mye glede av denne.

– Har du noen gang skrevet kjærlighetsbrev til Asbjørg med den?

– Haha! Ikke enda.

Les også

Terje har ikke sett kona på 40 år, men to trekk har brent seg fast i minnet