Gå til sidens hovedinnhold

Ja til privat u-skole

Politisk markering i siste formannskapsmøte før regimeskiftet:

Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Politikerne gikk imot administrasjonen, og sørget for at kommunen likevel er positive til etablering av en ungdomsskole i NTG-regi.

I sitt siste formannskapsmøte før regimeskiftet i neste uke, vedtok det borgerlige flertallet at Kongsvinger kommune stiller seg bak søknaden fra Norges Toppidrettsgymnas (NTG) om å opprette en privat ungdomsskole med inntil 90 elever.

Saken skal ikke videre til kommunestyret, og dermed blir høringsuttalelsen fra kommunen til Utdanningsdirektoratet (Udir) – som tar det endelige standpunktet i saken – positiv til en slik etablering.

– Flere fordeler

– Det var ikke noe vanskelig standpunkt. Vi er for mangfold og valgfrihet, og mener at foreldrene bør ha reell valgmulighet for hvilken utdannelse deres barn skal få, forklarer ordfører Øystein Østgaard (H).

– Administrasjonen argumenterte med at en privat u-skole vil tappe den offentlige skolen for statlige overføringer?

– Ja, men det ble tydelig imotsagt med gode argumenter i debatten. Husk også at en privat ungdomsskole vil generere flere arbeidsplasser. Det finnes flere fordeler.

Flertallet besto av Østgaard, Geir Tjugum, Odd Henning Dypvik (H), Kjell Arne Hanssen (Frp) og varaordfører Helge Thomassen (Pp). Mindretallet på tre støttet administrasjonens innstilling om å fraråde etablering av privat ungdomsskole i NTG-regi. Stig Holm (Ap), Margrethe Haarr (Sp) og Alejandro Perez (SV) stemte nei.

Hadde saken blitt behandlet på neste møte – med Ap/Sp-flertall i formannskapet, ville vedtaket fått motsatt konklusjon.

– Foreldre bør få velge

Leder i komite for oppvekst, Eli Wathne (H), sitter ikke i formannskapet, men hilser vedtaket velkommen.

– Det er uansett positivt med et privat alternativ, slik at foreldrene får velge.

– Hva med den offentlige skolen?

– Høyre arbeider for et godt offentlig skoletilbud i Kongsvinger. Det er her snakk om maks én klasse på hvert alderstrinn, og jeg greier ikke å se at en slik etablering vil bli noe stort problem for det offentlige skoletilbudet, sier Wathne.

Kommentarer til denne saken