I Unike Hotellers forseggjorte brosjyre over overnattingssteder, står Grand Hotel Byparken oppført med åpning i 2022/2023. Slik blir det ikke.

Men det var altså det man så for seg, da planprosessen for en kombinert hotell- og kulturhusutbygging ble igangsatt for drøyt fire år siden. Da trodde iallfall de mest optimistiske at det skulle være mulig å få planlagt, vedtatt og reist et hotell i Kongsvinger på fire-fem år. Alternativt at politikerne på dette tidspunktet hadde vendt tommelen ned, slik at investorene og alle andre kunne legge saken bak seg, og leve videre uten noe nytt hotell- og kulturbygg i utkanten av parken mot Storgata.

Nå er det imidlertid mulig å skimte målstreken. Ambisjonen er at politikerne i planutvalget skal få reguleringsplanen på sitt bord til førstegangsbehandling i september/oktober, slik Glåmdalen kunne fortelle mandag.

«Vi er midt i innspurten for å ferdigstille de endelige plandokumentene og samarbeider godt med kommunens administrasjon om det. Dette er en omfattende reguleringsprosess», erkjenner Kjell Bjarte Kvinge, daglig leder i Kongsvinger sentrumshotell AS.

Ikke forvent deg dramatiske endringer. Men detaljer – ikke minst knyttet til hvordan parken og byen skal bindes sammen – skal tydeliggjøres. I samtale med Glåmdalen beskriver Martin Steinbekken, enhetsleder areal og byutvikling i Kongsvinger kommune, hotell- og kulturhuset som den desidert mest krevende reguleringsplanen kommunen har – og har hatt på lang tid.

Hotellet, med en kulturdel som blant annet gir byen flere kinosaler, er etter vår mening en nødvendig og etterlengtet utvikling av byen. Det er betryggende at den politiske beslutningen skal fattes på bakgrunn av særdeles gjennomarbeidede planer. Det er kanskje også sunt at prosjektet, som i tidligere meningsmålinger har splittet befolkningen i byen omtrent på midten, har fått tid til å synke inn. Ingen kan føle ser overrumplet hvis spaden settes i jorda.

Tida er likevel overmoden for en avklaring. Kongsvinger hemmes av mangelen på et attraktivt beliggende, moderne sentrumshotell. Kulturdelen vi berike kulturlivet og åpne for konferanser og arrangementer som vanskelig lar seg gjennomføre i byen i dag. Glipper denne muligheten, kan det blir lenge til neste.