I forkant av fem-kilometer under NM i Alta fredag, bekreftet Bjørgen at hun nå gir seg som skiløper.

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, sier Bjørgen til NRK.

Dermed blir skidronningen stående med 18 VM-gull og åtte OL-gull. Den mestvinnende langrennsløperen noen gang.

Det betyr at det ikke blir en siste sesong sammen med Therese Johaug, som har sonet ferdig sin 18 måneder lange dopingdom denne måneden.

Et forbilde

– Tårene trillet, jeg må innrømme det. Det er så rart, hun har vært et av mine største forbilder hele veien. Vi har trent veldig mye sammen utenfor samling. Vi har pushet hverandre og sett at vi begge har utviklet oss ved å gjøre det, sier Johaug til NRK.

Hun har klar på hvor mye 38-åringen har betydd for henne gjennom hele karrieren.

– Marit har betydd utrolig mye for min karriere. Hun var den jeg så opp til. Så bare det å bli kjent med henne, få komme på lag med henne og ikke minst konkurrere med henne har vært stort, sier 29-åringen som likevel har full forståelse for at hun nå legger skiene på hylla.

– Marit er blitt en av mine aller beste venner. Jeg skulle så gjerne ønske at hun ville fortsette ett år til, men jeg støtter henne 100 % i avgjørelsen. Hun er 38 år og har vunnet alt, hun skal få lov til å gi seg nå, sier hun til statskanalen.

Merket tidlig at hun var spesiell

Marit Bjørgen deltok i sitt første VM i Lahti i 2001. Året etter var hun på stafettlaget som tok sølv under OL i Salt Lake City. Den første av uttallige mesterskapsmedaljer for Rognes-jenta.

Både i Salt Lake City i 2002 og under VM i Val di Fiemme året etter, tok hun sølv på stafetten sammen med Anita Moen og Hilde Gjermundshaug Pedersen.

De to var etablerte løpere da Bjørgen kom opp på landslaget som et ungt talent.

– Marit var ei solid jente. Det merket vi med en gang. Bente (Skari) og jeg sa det ganske tidlig, at det var greit vi var så gamle at vi ikke kom til å være med lenger når Marit fikk trimmet den muskulaturen hennes. Vi skjønte at hun kunne bli fantastisk god. Nå er hun den største, sier Anita Moen til Østlendingen.

Vunnet alt

Hun er ikke overrasket over at Bjørgen gir seg nå. Hun har vunnet alt som er å vinne som langrennsløper og er i tillegg i en alder der det ikke er automatikk i at hun kommer til å fortsette å levere på øverste hylle.

– Når du når en viss alder er spørsmålet når veggen kommer. Jeg tror Marit kunne trent litt mindre og høstet litt av det et år til, men man vet aldri. Men Marit har vunnet så mye at det kan hende hun begynner å bli mett også. Kanskje har hun også lyst på et barn til, sier Moen og legger til:

– Jeg er glad Marit fortsatte et at hun fikk Marius. Jeg synes det er bra at hun har vist at man kan fortsette å levere selv etter man har blitt mor. Det gir et viktig signal også til andre jenter.

Husker Sotsji best

Tryslingen kommer til å savne Bjørgen i sporet. På en uke har både hun og skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen gitt beskjed om at de legger opp.

Selv om det alltid vil komme nye stjerner, mener Moen det er noe helt spesielt når disse typene sier takk for seg.

– Det kommer til å bli et savn når sånne som Marit og Ole Einar legger opp. Det er litt ekstra spesielt med de som er så gode forbilder for barn og unge. Det som har vært så bra med Marit er at selv om hun er verdens beste, har hun klart å være den blide og stødige jenta hun alltid har vært. De bildene vi så fra OL i Sotsj i 2014 beskriver veldig hvordan Marit er og alltid har vært. Hun har akkurat tatt gull, men legger armen rundt alle andre. Det bildet gjenspeiler henne som person.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis.