Lurer du på noe i forbindelse med skattemeldingen? Les svarene til Terje Verhaug

  Terje Verhaug har svart på spørsmål om skattemeldingen.

  Artikkelen er over 2 år gammel

  KONGSVINGER: Fristen nærmer seg med stormskritt, og mange trenger hjelp med endringer i skattemeldingen.

  DEL

  Tirsdag møtte Terje Verhaug fra Skatt øst Glåmdalens lesere til nettmøte. Det var høyst nødvendig, etter mengden spørsmål å dømme. Verhaug er storfornøyd med at folk ber om hjelp.

  – Å sjekke skattemeldingen er kanskje den aller viktigste økonomiske vurderingen du gjør i løpet av hele året, påpeker Verhaug.

  Selv om du har resten av uka på deg til å gjøre endringene dine, ber han deg om å gjøre det nå for å unngå stress og eventuelt innloggingsproblemer den siste kvelden.

  – Uforståelig restskatt

  Glåmdalens lesere hadde svært varierte spørsmål, men flere dreide seg om restskatt. Verhaug presiserer hvor viktig det er å sjekke skattekortet når det kommer før jul. Her kan det ligge feil, og endringene gjøres enkelt med kodebrikke eller annen innlogging.

  En av leserne, som har både inntekt og etterlattepensjon, ønsket å vite hva som lønner seg av tabelltrekk og prosenttrekk for å unngå restskatt.

  – Skatten totalt sett blir den samme uansett om du har tabell- eller prosenttrekk, så det er ikke noe alternativ som lønner seg bedre enn noe annet. Jeg vil imidlertid anbefale at du sjekker skattekortet som du får for hvert år – her må du påse at grunnlagene stemmer. Er grunnlagene korrekte, og skattekortene blir brukt korrekt, skal det ikke bli restskatt. Ved en delt inntekt – slik du har – vil det nok være mest riktig at du har prosentkort, svarte Verhaug.

  Glemte endringer

  Da Skattemeldingene ble lagt ut 4. april, var mange raske med å sjekke. Altfor mange, faktisk.

  – Over en million mennesker sjekket skatten den første natta. Systemet brøt ned, forteller Verhaug.

  SVARTE PÅ NETT: Skatteetatens Terje Verhaug besvarte lesernes spørmål om skattemeldingen.

  SVARTE PÅ NETT: Skatteetatens Terje Verhaug besvarte lesernes spørmål om skattemeldingen. Foto:

  Veldig mange valgte også å gjøre endringer raskt, og før klokka 12 den første dagen hadde flere hundre tusen levert. Tirsdag var det flere lesere som fortalte at de hadde vært litt kjappe, og hadde nå oppdaget at de trengte å gjøre flere endringer.

  – Det er bare å sende inn på nytt. Det er det suverene med elektronisk innlevering – da kan du levere inn så mange skattemeldinger du vil. Det er den siste som gjelder, beroliget Verhaug.

  Fradrag for sykdom

  Store sykdomsutgifter ble også et tema under nettmøtet. Flere var usikre etter en endring av reglene.

  En av leserne lurte på om hun kan føre opp brukerstyrt assistent (BPA) i skattemeldingen. Svaret ble nok ikke det hun hadde håpet på.

  – Dette er å regne som sykdomsutgifter, og særfradrag for sykdomsutgifter er i utgangspunktet ikke lenger en fradragsmulighet. Det er overgangsregler for dem som hadde slikt særfradrag i 2010 og 2011 – da kan det kanskje være en fradragsmulighet, opplyste Terje Verhaug, som svarte på 30 spørsmål i løpet av en time.

  Les alle spørsmål og svar her:

  Laster nettmøte...

  Artikkeltags