– Veterinærene får lønn etter innsats

SKADD: En fem år gammel Vorstehr kom bort fra eieren, da den ble funnet var hunden påkjørt av en bil. Nå trenger den behandling for beinbrudd og infeksjon. Veterinær Bjørn Moen og dyrepleier Anna Hollister forbereder pasienten til operasjon.

SKADD: En fem år gammel Vorstehr kom bort fra eieren, da den ble funnet var hunden påkjørt av en bil. Nå trenger den behandling for beinbrudd og infeksjon. Veterinær Bjørn Moen og dyrepleier Anna Hollister forbereder pasienten til operasjon. Foto:

Av

KONGSVINGER: Lønna til en veterinær avhenger av ansettelses forhold, om man har egen klinikk, er selvstendig næringsdrivende eller har veterinærvakt.

DEL

– Jeg har min veterinærutdannelse fra Hannover i Tyskland. Etter fem og et halvt år var jeg ferdig utdannet i 1991, og har etter det et studielån som skal tilbakebetales over 20 år, forteller Bjørn Moen. Han er praktiserende veterinær ansatt ved veterinærklinikken AniCura Kongsvinger. Her er pasientene hans stort sett smådyr, hund, katt og andre kjæledyr.

Lønn

En ferdig utdannet veterinær har en begynnerlønn på kroner 430.000,- ved fast ansettelse.

Med åtte års ansiennitet har den økt til 520.000,-. De fleste som har fastlønn arbeider med smådyr og er ansatt i en klinikk.

– Så har vi veterinærer som jobber ute – praktiserende, mange av dem er selvstendig næringsdrivende. Da får du betalt etter det du gjør, forklarer Moen.

I tillegg er det noen dyrleger som har veterinærvakt.

SYKEBESØK: Ofte må Moen dra ut på sykebesøk i distriktet. Bilen har han innredet slik at han har med seg det meste av det han trenger.

SYKEBESØK: Ofte må Moen dra ut på sykebesøk i distriktet. Bilen har han innredet slik at han har med seg det meste av det han trenger. Foto:

Veterinærvakt

Alle kommuner i landet er pålagt å ha en veterinærvakt i helgene og ellers når klinikkene er stengt.

Denne betales over landbruksbudsjettet. Her i distriktet er det en interkommunal vakt som er et samarbeid mellom kommunene Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal. Et annet vaktområde er Våler, Åsnes og Grue.

– Denne vakta skal dekke alle dyr fra marsvin til hester fra klokka 16.00 til kl 06.00 neste dag, og i helgene fra fredag ettermiddag til kl. 06.00 mandag morgen. Vaktperioden er en uke, fra mandag til mandag.

– I den treårs perioden vi er inne i nå er det vi fem veterinærene som er ansatt hos AniCura som har inngått avtale om vakta i Kongsvinger-området. Dermed har jeg vakt hver femte uke pluss en natt i uka. Helligdagene fordeler vi mellom oss. På dagtid er vi på den faste jobben vår, så det kan bli lange arbeidsdager. For denne vakta eller beredskapen får vi et fast beløp. I tillegg kommer det honoraret vi får fra hver kunde, forteller dyrlegen.

VETERINÆR: Bjørn Moen har fast ansettelse hos veterinærklinikken  AniCura Kongsvinger.

VETERINÆR: Bjørn Moen har fast ansettelse hos veterinærklinikken AniCura Kongsvinger. Foto:

Travle vakter

Han må innrømme at terskelen for å ringe veterinærvakta ikke er spesielt høy. I og med at man bare får vært på et sted av gangen må det nøye vurderes hva som er akutt og trenger øyeblikkelig hjelp og hvem som kan vente til veterinærklinikkene åpner igjen.

Området som skal dekkes er forholdsvis stort, det tar tid å kjøre fra Knapper i Nord-Odal til Magnormoen.

Moen forteller at det er ikke uvanlig med 40 henvendelser på en helg. Mange utsetter «legebesøket» til dagtid når de får beskjed om at de må betale for at klinikken skal åpnes på kveldstid og i helgene.

Det koster det dobbelte å få behandling utenom åpningstidene, men av og til kan være nødvendig med et dyrlegebesøk for å unngå at dyr skal lide.

– Forrige helg jeg hadde veterinærvakt var jeg ute på sykebesøk hos tre hester. Det å reise ut er sesongavhengig, det kan for eksempel være problemer med kalving hos storfe, men som regel er det smådyr som kommer til klinikken som er den største pasientgruppa når jeg er på vakt, sier veterinær Bjørn Moen.

Nr. Navn Født Sorter: Inntekt Skatt Formue
Nr. Navn Født Sorter: Inntekt Skatt Formue

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.

 

Artikkeltags