– Vi innstiller på at alle de 14 videregående skolene består. Skarnes avvikles ikke, sa Gjestvang under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Det har ei slagside. Innsparingen vi har beregnet, kan ikke overses. Vi har måttet finne en inndekning. Vi kommer til å omprioritere veimidler for å opprettholde driften av Skarnes. Det betyr rundt 6,5 millioner i året.

– Uhyrlig glede

På Skarnes videregående ble snuoperasjonen møtt med full jubel.

– Det er en uhyrlig glede. Vi har opplevd en støtte, både lokalt og regionalt, som virkelig varmer, sier assisterende rektor Njål Føsker.

Simon Ruud i elevrådet kan også puste ut:

– Dette betyr at flere generasjoner også får gå på denne fantastiske skolen. Det har vært en usikker tid for oss, men nå er vi strålende glade.

Rar diskusjon

Gjestvang åpnet pressekonferansen på Hamar med å fortelle om innspillene som har kommet under høring:

– Saken har rullet og gått, og har vært ute på høring. Det har kommet inn 62 innspill, og disse har mange fått med seg gjennom mediene. Det har ikke kommet mange positive tilbakemeldinger fra Sør-Hedmark, sa Gjestvang, og utdypet:

– Diskusjonen har vært rar. Den har dreiet seg om hvem som har rett i tallene. Vi har lagt fram de tallene som er rett. Det kan være mange grunner til å opprettholde Skarnes, men jeg er ikke med på at det er en diskusjon om hvem som har rett i tall, sa fylkesråden, som ikke la skjul på at hun fortsatt mener det hadde vært best å legge ned Skarnes.

Gjestvang påpekte også nedgangen på 1000 ungdommer i alderen 16 til 18 år mellom 2015 og 2025, og problemene dette fører med seg når det gjelder søkertall.

– Takknemlig

– Jeg føler stor glede og lettelse nå. Hadde jeg ikke vært på studietur i Sverige, ville jeg dratt rett bort til Skarnes videregående med blomster. Kanskje jeg gjør det mandag. Jeg har i hvert fall bedt dem slå ut håret og feire, sier Knut Hvithammer, ordfører i Sør-Odal.

Sammen med Nord-Odals ordfører, Lise Selnes, har Hvithammer jobbet iherdig med innspill, kronikker, sosiale medier og fakkeltog for å redde skolen. Nå er han fast bestemt på å følge opp argumentene han har kommet med i prosessen.

– Jeg er takknemlig for at fylkespolitikerne har hørt på oss. Jeg har stor respekt for at de har en krevende oppgave, og synes de har landet fornuftig. Nå skal vi brette opp ermene og gi ungdommene en best mulig skole. Dette har vært en vekker for oss.

Les også: Kan bli endringer på Skarnes-forslaget