– Det er kvinnedagen, og da kan vi kvinnene i republikken Finnskogen presentere de kvinnelige artistene som kommer til oss når vi arrangerer Finnskogdagene for femtiende gang. Vi har fått tak i Cecilia Vennersten, Mari Boine og Arja Saijonmaa til å ha konsert på Finnetunet 12. juli, sier barne- og oppvekstminister Inger Lise Korbøl og førstekjærring, Aina Slaastad i regjeringen.

De er strålende fornøyd med at republikken Finnskogen har fått dette trekløveret til Svullrya, og forteller at de startet arbeidet med denne konserten allerede i fjor høst.

Koster et statsbudsjett og mere til

– Hva koster det å få så store artister til Skogen?

– Et helt statsbudsjett og mere til. Vi tar av tilgjengelige fond. Økt offentlig pengebruk i Republikken vil skape økt aktivitet i økonomien på Finnskogen i sommer, og vi regner med at det blir fullt hus hele helgen. Om denne økte bruken av offentlige midler skulle føre til økt inflasjon i våre nabonasjoner, Sverige og Norge, er jo bare en indikasjon på at vi har lyktes, ler statsminister Even Wiger, og forteller at det ikke er noen handlingsregel i republikken, så derfor går dette i orden.

Finansminister Bjarne Korbøl er fullt enig i dette, og viser til at det er tre fantastiske damer fra Finland, Sverige og Norge som har konsert på Finnetunet denne kvelden.

– Arja Saijonmaa har vært på Finnskogen tidligere, Mari Boine er en god venn av vår egen Sinikka Langeland og Cecilia Vennersten passer også godt inn på Finnskogen med sine viser. Her blir det både mystikk og sang, sier Aina Slaastad fornøyd, og opplyser at republikken har spart penger i flere år for å slå litt på stortromma når republikk nummer 50 skal proklameres til sommeren.

Gullikstad varmer opp

– Det blir en utekonsert på Finnetunet denne kvelden, og vi gleder oss til å høre denne fantastiske musikken. Øivind Roos er konferansier, og han var også imponert over at vi fikk disse tre damene til å komme. Dessuten skal vår egen Kjartan Gullikstad sørge for fine, oppvarmende toner når folk kommer, så det blir litt superlokalt her også, sier Inger Lise Korbøl.

Både jubileumskomiteen og regjeringen har planlagt jubileet i lang tid, og Stian Fossum har også vært behjelpelig med å skaffe artister.

– Og de tre sa ja med en gang til å komme. De kjenner godt til Finnskogen, og hit ville de komme, sier Aina Slaastad.

Det er budsjettert med 600 billetter til denne konserten, men det slippes inn flere. Regjeringen regner med at cirka 1000 kan få plass inne på Tunet denne kvelden, og det selges billetter både lokalt i Svullrya og på Ticket.

– Det er fantastisk program! Jeg trodde statsministeren tullet da han presenterte det, for dette er jo tre legender, tre av de største vi har. De er jo prisbelønte verdensstjerner. Det bør komme 10.000 og høre på dette, for noe lignende har vi aldri hatt i distriktet. Dette er et arrangement av internasjonalt format, sier Roos.

Nøye planlagt slipp

– Det er flott at to av våre regjeringsdamer kan lansere tre så dyktige, kvinnelige artister på selve kvinnedagen, sier statsminister Wiger, og innrømmer at det var nøye planlagt at denne godbiten skulle slippes 8. mars.

– Det er heller ikke tilfeldig at det er tre flagg som er representert på denne konserten. Dette blir en skogfinsk markering, og bør trekke publikum fra begge sider av grensen. Et jubileum som vi har nå, må selvsagt markeres, sier Even Wiger, Inger Lise Korbøl, Aina Slaastad, finansminister Bjarne Korbøl og dugnadsminister Cato Rismoen. I tillegg består regjeringen av kulturminister Ragnhild Kalnæs og næringsminister Jørn Skaslien.