– Jeg hadde nok ikke fylt opp bilen min med 100-literstank her, nei, humrer Frode Jahr.

Han er i ferd med å avslutte fyllinga på motorsykkelen på en bensinstasjon på Kjeller tirsdag ettermiddag. Det blir totalt 328 kroner og 30 øre for litt mer enn 13 liter bensin.

Det han ikke vet er at den samme tanken ville spart han for 54 kroner bare 9 minutter unna. På en annen bensinstasjon like ved er nemlig literprisen for diesel og bensin 20,57 kroner.

– Jeg trodde det var priskonkurranse mellom de forskjellige bensinstasjonene, jeg? De satser vel på å tjene på de som er like dårlig til å følge med som meg, fortsetter Jahr.

Tirsdag formiddag ble nemlig drivstoffprisene lavere flere steder på Østlandet etter gårsdagens oljeprisfall. Flere steder lå drivstoffprisen på rett under 20 kroner, noe det ikke har gjort på flere uker.

Men her i glåmdalsdistriktet ligger dristoffprisen på noe over 20 kroner i skrivende stund.

– Billigst utenfor sentrum

Jahr på Kjeller forteller at han har medlemskort, og sier det er derfor han stoppet her i dag.

– Men det var jammen dyrt i forhold, ja. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket nå, legger han til.

Prisen på et fat nordsjøolje brent spot ligger på rundt 99,3 dollar fatet. Oslo Børs er opp rundt 0,4 prosent til 1.246,13 poeng tirsdag formiddag.

Et steinkast unna har Harald Folkvord nettopp spist opp lunsjen sin utenfor en annen bensinstasjon på Kjeller. Her koster bensinen fra 24,62 kroner per liter.

– Jeg har ikke fylt i dag, nei, humrer Harald Folkvord som nettopp har spist lunsjen sin utenfor Esso Kjeller.

Folkvord jobber som trailersjåfør, og har tatt turen fra Sandnes før han reiser videre til Moss. Hver uke kjører han tilsvarende rute, og er veldig opptatt av drivstoffprisene.

– Bensinstasjonene er veldig flinke på å skru opp igjen prisene så fort de er nede, konstaterer han.

Priser opp mot 29 kroner

Bare denne uken har han sett priser opp til 29 kroner per liter.

– Jeg prøver å fylle der det er billigst, og det er stort sett på de stasjonene rett utenfor sentrum, fortsetter han.

En annen som også synes drivstoffprisene hopper mye, er Jamal Peroti.

– Det er jo bare lureri hele greia! Først øker med 10 kroner per liter. Da går folk bananas fordi det er så dyrt. Like etterpå reduseres de med et par kroner, og da må alle fylle fordi det liksom er så billig. Det er jo ikke det, folk blir lurt, konstaterer han.

Selv kjører han elbil og er glad for at han slipper å forholde seg til drivstoffprisene.

– Det er et psykologisk spill. Om stasjonene gjør det med vilje eller ikke er usikkert, men hvis vi sammenligner med i fjor så er ikke 20 kroner billig per liter, fortsetter han.

Hvorfor er det dyrere noen steder?

Knut Himlar, kommunikasjonssjef og pressetalsmann for Circle K Norge AS, sier at forklaringen til de store differansene i dag bunner i en prisendring de gjorde på alle deres stasjoner i Norge denne formiddagen.

– Da kan du i korte perioder oppleve en prisforskjell som dere har observert, legger han til.

Etter hans erfaring vil dette jevne seg ut etter noen timer.

– Årsaken til at forskjellen kan bli så mye som fire kroner ved en justering som følge av endring i innkjøpsprisene, er intenst prispress lokalt flere steder i Norge nå, opplyser han og legger til:

– Det bidrar til veldig lave pumpepriser både på bensin og diesel mange steder, der prisene flere steder var under 20 kroner på bensin.