SSB-sjefen har ikke tillit hos Jensen

Finansminister Siv Jensen (Frp) gjorde det klart at hun ikke lenger har tillit til SSB-sjef Christine Meyer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen (Frp) gjorde det klart at hun ikke lenger har tillit til SSB-sjef Christine Meyer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun torsdag ga beskjed om at SSB-sjef Christine Meyer ikke lenger har hennes tillit

DEL

– Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke gjennom møtene med meg, sa finansministeren under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Dermed er framtiden til Meyer svært usikker.

– Jeg har meddelt henne at hun ikke lenger har min tillit. Det mener jeg hun må vurdere nøye, sa Jensen.

Da hun ble presset på hva dette innebærer, gjentok hun flere ganger at SSB-sjefen må vurdere situasjonen nøye.

Flere erfarer: SSB-sjef Christine Meyer går av 

Avviser politisk press

På en pressekonferanse fredag formiddag, sa SSB-sjefen at hun ikke har tenkt å si opp jobben. Samtidig anklaget hun Siv Jensen for å utøve politisk press.

– Etter de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit. SSB skal være uavhengig og ikke styres politisk, sa Meyer.

Siv Jensen avviser at hun har utøvd politisk press, og sier samtidig at hun støtter opp om SSBs uavhengighet.

– Jeg er helt enig. SSB skal være faglig uavhengig. Det må ikke være tvil om at den forskningen og statistikken som produseres er uavhengig og laget på et faglig grunnlag, sier Jensen.

SSB flytter 66 årsverk mellom Oslo og Kongsvinger 

Vil gjenopprette tilliten

Hun understrekte samtidig at SSB er administrativt underlagt Finansdepartementet.

– Vår bekymring har handlet om byråets evne til å levere i en situasjon hvor man ønsket å gjennomføre en omorganisering, sa Jensen.

Hun sier hun akter å sørge for at tilliten til Statistisk sentralbyrå gjenopprettes. Samtidig varsler hun at omorganiseringen av forskningsavdelingen settes på hold inntil innstillingen fra statistikklovutvalget foreligger og forslagene har vært på høring.

– Gjennom tett dialog med styret, vil vi gjøre vårt ytterste for å skape ro rundt byrået, sier Jensen.

Sjeføkonom reagerer på SSB-rokering 

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken