Statsminister Jonas Gahr Støre, justisminister Emilie Enger Mehl, kultur og likestillingsminister Anette Trettebergstuen holder pressekonferanse etter skytingen i Oslo.

Har tatt ut siktelse

Oslo politidistrikt holdt lørdag morgen et pressemøte etter at to personer ble drept og flere skadd i Oslo sentrum.

Påtaleansvarlig Christian Hatlo forteller at det er en norsk statsborger i 40-årene som er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger. Han skal ha iransk opprinnelse.

Det var like etter klokken 01 natt til lørdag at en mann begynte å skyte vilt rundt seg i Oslo sentrum. Hendelsen skal ha skjedd ute på gaten, omkranset av uteliv, og ved barer som er populære blant det homofile miljøet i Oslo.

Uteserveringene var fulle av folk som feiret Pride.

Se pressekonferansen i sin helhet her:

Beslaglagt våpen

To er døde. Foreløpig er det ti personer med et mer alvorlig skadeomfang og flere som er skadd eller lettere skadd på grunn av kaotiske omstendigheter på stedet og panikk. Det skal ikke dreie seg om skuddskader hos de sistnevnte. De blir ivaretatt av helse videre.

– Politiet har beslaglagt to våpen. Et ettallsvåpen og et automatvåpen. Det er grunn til å tenke at det dreier seg om hatkriminalitet, men det er bare én av hypotesene, sier Hatlo.

To drept og flere alvorlig skadd etter skyting ved flere utesteder i Oslo sentrum

En annen hypotese politiet har, er relatert til mannens psykiske helse.

Domfelt flere ganger

Mannen er kjent fra politiet fra tidligere.

– Han er også kjent for PST, uten at jeg kan gå noe nærmere inn på hva det gjelder. Vi jobber tett med dem nå for å avdekke hva han har drevet med, og om det kan knyttes til denne hendelsen, sier påtaleansvarlig.

Domfellelsene siktede har på seg fra før, gjelder bæring av kniv og en legemsfornærmelse som ligger tilbake i tid. Den mest alvorlige domfellelsen gjelder et narkotikaforhold, hvor han ble dømt til fengsel i 120 dager, hvorav 90 dager betinget.

Han har også vært under etterforskning tidligere, flere ganger, men sakene har blitt henlagt.

Tar forholdsregler

Politiinspektør Tore Soldal forteller at de ikke har noen opplysninger om at alvorlige hendelser kommer til å inntreffe i nær fremtid. Likevel har de stor tilstedeværelse i Oslo i dag.

– Det er store styrker ute for å ha rask responstid, sier Soldal.

Politiet har anbefalt arrangør Oslo Pride å avlyse sine arrangementer i dag. Det har de gjort.

– Det er på grunn av denne usikkerheten. Som Christian var inne på, jobber vi med å se om Pride kan ha vært et mål i seg selv, eller om det er andre motiver for handlingen, sier politiinspektøren.

I Oslo er det flere arrangementer i dag, lørdag. Tons of Rock-festivalen og en landskamp på Ullevål.

– Det kommer ingen anbefaling fra oss om at de bør avlyses. Vi mener vi bør klare å sikre disse arrangementene på en trygg måte. Vi har iverksatt mange tiltak i sentrum, både synlige og usynlige, i forbindelse med arrangementene, sier politiinspektør Soldal.

– Mange hylser

Siktede har uttalt at han ikke ønsker å forklare seg per nå, og ønsker å snakke med forsvareren sin først.

På spørsmål fra pressen om hvor mange skudd siktede kan ha avfyrt, svarer Hatlo følgende:

– Nå jobber kriminalteknikerne på et veldig stort åsted. Det er veldig mange hylser som ligger der, men noe tall aner jeg faktisk ikke.

Politiet forteller at det de har fått beskjed om per nå, er at ingen av dem som er overlatt til helse er livstruende skadd lengre.

Gjerningsmannen er 42 år og skal ifølge politiet være bosatt i Oslo.