Dette betyr «flyalarmen»

Lillestrøm. 20000405. Lillestrøm togstasjon. Brann i et godstog som fraktet propangass. I flere dager var deler av Lillestrøm og Rælingen evakuert på grunn av den store eksplosjonsfaren. 
Foto:Daniel Sannum Lauten / SCANPIX

Lillestrøm. 20000405. Lillestrøm togstasjon. Brann i et godstog som fraktet propangass. I flere dager var deler av Lillestrøm og Rælingen evakuert på grunn av den store eksplosjonsfaren. Foto:Daniel Sannum Lauten / SCANPIX Foto:

Av

Onsdag klokken 12 uler tyfonene igjen over hele landet, men bare halvparten av befolkningen vet hvilket signal Sivilforsvaret tester, viser en ny undersøkelse.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Varslingsanleggene testes to ganger i året, og de siste årene er det signalet «viktig melding – lytt til radio» som er blitt sendt rundt. Dette gjenkjennes av tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Her kommer kontanter til kort 

– Signalet betyr i praksis «søk informasjon». Det viktigste er ikke hvor du søker informasjon ved akutt fare, men at du faktisk gjør det, sier Sivilforsvarets sjef Jon Birger Berntsen.

Ifølge en undersøkelse Faktum Markedsanalyse har utført for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, vet 49 prosent av befolkningen at det aktuelle signalet betyr at du skal søke informasjon i radio, TV, sosiale medier eller andre steder.

27 prosent av de spurte svarer at signalet betyr «flyalarm». 9 prosent tror det betyr «faren over», mens 15 prosent svarer «vet ikke».

De rundt 1.250 varslingsanleggene i Norge testes hvert år klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni, og signalet kan høres av over halvparten av befolkningen.

Tidligere rullerte man på å sende varslingssignalene «viktig melding – lytt til radio», «flyalarm» og «faren er over», men nå er det altså bare førstnevnte som brukes ved test.

Artikkeltags