(Smaalenenes Avis): At solen steker og himmelen er blå kan være deilig for de som skal tilbringe ferien langs strandpromenaden eller ved solveggen på terrassen. For de som skal ha med hunden, katten eller andre dyr i bilen, bør man være ekstra forsiktig.

– Ikke forlat hunden alene i bilen i sommer, sier Olav Unnestad, politistasjonssjef ved Indre Østfold politistasjon.

– Hvis man skal gå fra hunden bør det være for en kort stund, nærmest under tilsyn, legger han til.

Grunnen er enkel. Dersom solen skinner mot nakne bilruter, tar det ikke lang tid før kjøretøyet fungerer som en badstue. Faktisk kan bilen nå temperaturer opp mot 85 grader, selv om temperaturen ute bare viser 22 på målestokken.

(Saken fortsetter under bildet)

Men hva skal man gjøre dersom man ser en hund etterlatt i bilen, for eksempel utenfor dagligvarebutikken? Politistasjonssjef Unnestads beskjed er klar.

– Prøv å finn eieren av bilen så fort som mulig. Deretter kontakter du politiet.

Prosessen bør skje i et hurtig tempo.

– Ofte pleier det å haste. Bilen trenger ikke lang tid på å overopphete, og hunden kan i verste fall dø, opplyser Unnestad.

LES OGSÅ: – Det er åpenbart noen som har satt ut dyret i naturen. Det er ganske brutalt og rent dyreplageri

Knuse bilruten?

Så kommer dilemmaet. Man går forbi en bil hvor hunden peser og puster tungt. Det er usikkert hvor lenge hunden har vært inni bilen, men det er tydelig at dyret sliter. Er det da lov å knuse bilruten?

– Det er et vanskelig spørsmål. Knuser man en bilrute skal det være ytterste konsekvens. De andre alternativene, som å finne eier og ringe politiet bør i hvert fall være utprøvd først, sier Unnestad.

– Sjeldent finner man en forlatt hund i bil uten flere mennesker i nærheten, så å etterlyse eier bør gi respons ganske raskt, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet)


Rykker politiet ofte ut på meldinger om dyr i varm bil?

Det oppstår dessverre situasjoner hver sommer.

Viktige tips

Ei som daglig jobber for dyrs velferd og helse er Eva Hustoft, fagrådgiver ved Dyrebeskyttelsen Norge. Hun vet godt hvordan man på best mulig måte skal passe på dyret sitt i sommer, og kommer med sine seks beste tips.

  • – Legg turene til tider på døgnet hvor temperaturen er lavest og sola svakest. Unngå mye aktivitet når temperaturen er på sitt høyeste.
  • – Varm asfalt og sand kan gi brannskader på poter. Dersom man ikke kan unngå slike underlag, bruk potesokker. Disse beskytter dog bare en kort periode.
  • – Pass på at dyret ditt har tilgang på skygge.
  • – Pass på at alle dyr, både ville og tamme, har god tilgang på friskt vann.

(Saken fortsetter under bildet)


  • – Pass spesielt godt på dyr med mye pels og dyr uten pels. Raser med kort snute er også mer utsatt for heteslag enn andre raser, og disse må passes ekstra godt på i varmen.
  • – Husk at heteslag kan komme snikende, og er ikke alltid så lett å oppfatte. Lær deg derfor kjennetegnene på heteslag. Det kan være pesing, at tungen er rullet opp og bak, rødt tannkjøtt og slimhinner, tilbaketrukne munnviker, sikling og slapphet, poengterer Hustoft.

Plutselig skjer det. Hunden som har vært innelåst i bilen får endelig luft etter flere minutter i badstue. Hva gjør man da?

– Er hunden overopphetet må du ringe veterinær, samtidig som du prøver å få temperaturen ned. Det er viktig at du ikke kjøler ned dyret for fort, og du skal derfor bare bruke kjølig men ikke iskaldt vann, sier hun og fortsetter:

– For å få ned temperatur kan man gi hunden skygge, gi litt vann i flere omganger dersom hunden er bevisst og klarer å svelge, og skylle hele hunden i vann. Man kan bruke våte håndklær på hundens hals, hode og bryst for å kjøle ned, eller en vifte dersom man har dette tilgjengelig, avslutter Hustoft.