Søstrene Emilie (22) og Cecilie Enger Mehl (18) fra Åsnes Finnskog reiste til Vest-Sahara på oppdrag for Senterungdommen. Live Skow Hofgaard fra Norsk Folkehjelp var også med på turen.

Tirsdag skulle de være vitne til en fredelig demonstrasjon i hovedstaden El Aiun, etter at de hadde vært der i to dager for å lære mer om den ulovlige marokkanske okkupasjonen av landet.

Emilie Enger Mehl er kjent som Emilie fra Anno.

Ås-studenten er aktiv i Senterungdommen, og det var dette oppdraget som førte henne til Vest-Sahara sammen med lillesøster Cecilie, som er russ ved Solør videregående denne våren.

Filmet det hele

– Demonstrantene hadde med seg det Sahrawiske flagget sitt. Vi fikk beskjed fra politiet om å gå unna, men er ikke sikker på om det var fordi det virkelig var farlig, eller at de var redd for at vi skulle filme. Vi trakk oss mot en kafé. Da kom det ei dame mot oss, veivet med flagget og ropte «fri Vest-Sahara».

Plutselig slo politiet henne ned, sparket henne og kastet stein på demonstrantene. Vi sto midt oppi dette og filmet, og da fikk de se oss, forteller Emilie Enger Mehl til Glåmdalen.

De ble kastet inn i kafeen av andre sivile, og politiet prøvde å følge etter. Dørene ble låst, og de tre norske kom seg i trygghet.


– Vi måtte være der ganske lenge, og politiet har fulgt etter oss etterpå. De har ikke gjort oss noe, for de vet at det ikke blir tatt bra opp internasjonalt om de gjør oss noe, sier Emilie Enger Mehl, som synes det var veldig dramatisk.


– Vi er ikke vant til dette, og vi ble også redde på vegne av dem som sto igjen utenfor døren. Sivile ble slått av politiet. Vi ønsker å ha med oss informasjon ut av landet, det er derfor vi er her, sier Mehl på telefon fra Marakesh.

Sendte video fra do

Emilie Enger Mehl er nestleder i Senterungdommen, mens Live Skow Hofgaard er medlem i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom. Begge organisasjonene er engasjert i situasjonen i Vest-Sahara.

Jentene kom seg inn i en kafé, og ble beskyttet av lokale sahrawier som ønsket at de skulle få med seg det som skjedde.

- Problemet med denne konflikten er at det er så utrolig lite informasjon som kommer ut. De fleste i Norge har ikke engang hørt om Vest-Sahara. Vi kunne ikke gå fra kafeen fordi politiet visste vi hadde bilder og video. I stedet måtte vi skjule oss og prøve å sende ut så mye som mulig derfra.

Og det fikk de. I den mørke kafeen som var full av folk, fikk jentene hjelp av en engelsktalende journalist og en kvinne. De gjemte seg på do og på en svært ustabil internettlinje fikk de sendt tekst og video til sin kontaktperson i Norge.

– Vi var der i kanskje en time, og måtte løpe til bussen vår like etter. Nå er vi i Marrakech etter en 16 timers busstur på elendig infrastruktur. Hele veien har det vært masse politikontroller, i tillegg til et motorstopp midt i Sahara, men vi er nå trygge og i god behold. Dessverre er dette hverdagen for et helt folk som lever uten rettigheter i sitt eget land. Det er sterkt å se det med egne øyne, forteller Mehl på sin Facebook-profil.

Emilie er nominert til fylkestinget for Sp i Hedmark

Verre enn antatt

– Vi visste at vi dro til et okkupert land, men vi visste ikke hvor ille det er. Nå får vi en relasjon til hvordan de har det, og jeg håper vi kan bidra til at det blir bedre på sikt. Vi har vært her ei uke, blitt kjent med folk og truffet lokalbefolkningen.

 De setter pris på at vi engasjerer oss og at vi kommer. Det gir innbyggerne håp om en forbedring og at de skal bli fri, sier Enger Mehl, som er tilbake i Norge natt til fredag.

– Jeg har lyst til å reise tilbake, og har mange sterke historier og informasjon tilbake, sier Emilie.

Emilie har vist styrke før