Ga gode råd om skatt

SNAKKET MED LESERNE: Veldig mange har spørsmål om selvangivelsen. Terje Verhaug i Skatteetaten hjalp Glåmdalens lesere torsdag formiddag.

SNAKKET MED LESERNE: Veldig mange har spørsmål om selvangivelsen. Terje Verhaug i Skatteetaten hjalp Glåmdalens lesere torsdag formiddag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

KONGSVINGER: Mange lesere benyttet muligheten til å få personlige råd om endring av selvangivelsen.

DEL

4,7 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende har selvangivelsen tilgjengelig, og leveringsfristen nærmer seg.

– Det er veldig viktig å sjekke at tallene i selvangivelsen stemmer. Og husk at du ikke trenger å legge ved mer dokumentasjon enn det vi ber om. Det er stort sett bare skatt og renter fra utlandet som må legges ved, påminner Terje Verhaug i Skatteetaten.

Torsdag satt han i nettmøte med Glåmdalens lesere. Fradrag for bompenger er et nytt tema for mange i distriktet, og ble tatt opp.

I tillegg må veldig mange næringsdrivende glåmdøler og nesbuer forholde seg til en annen «nyhet».

– Nytt i år er at selvangivelsen må leveres elektronisk – ikke på papir. Spesielt mange jord- og skogbrukere blir berørt av dette, sier Verhaug.

En av leserne spurte om det er «gærvanskelig» å levere på nett, men det avviser Verhaug.

– Bruk oss i Skattetaten. Ta en telefon eller stikk innom kontoret med kodebrikke eller passord hvis du trenger hjelp, oppfordrer Verhaug, som allerede hadde hjulpet flere før han tok turen til Glåmdalens lokaler. 

Frist for innlevering er 30. april for lønnstakere og pensjonister. For næringsdrivende er fristen 30. mai.

(Les spørsmål og svar nederst i artikkelen)

Skatteetaten mottar opplysninger fra arbeidsgivere, banker, barnehager med flere, og det gir en selvangivelse som er forhåndsutfylt – men det er ikke det samme som ferdigutfylt.

For eksempel er rentefradraget på private lån ikke forhåndsutfylt, men noe du selv må føre på. Pendlerfradrag og foreldrefradrag knytter det seg også ofte spørsmål til.

Verhaug ber deg tenke nøye igjennom fjoråret:

– Bruk litt tid til å tenke tilbake. Hva skjedde i 2015 som kan ha betydning for selvangivelsen din? Kanskje kjøpte du leilighet, giftet deg eller ble aleneforsørger?

Hvis du unnlater å sjekke tallene, kan du gå glipp av fradrag eller tilleggsskatt.

– På skatteetaten.no finner du enkle steg for steg-guider som loser deg trygt gjennom selvangivelsen. Der har vi også en fradragsveileder, tipser Verhaug.

Laster nettmøte...

Artikkeltags