Læreren blankt frifunnet

I RETTEN: Aktor, politiadvokat Kristine Kiær, og tiltaltes forsvarer, advokat Tom-Daniel Karlstad.Foto: Per Stokkebryn
Kristine Kiær og Tom-Daniel Karlstad
Foto: Per Stokkebryn

I RETTEN: Aktor, politiadvokat Kristine Kiær, og tiltaltes forsvarer, advokat Tom-Daniel Karlstad.Foto: Per Stokkebryn Kristine Kiær og Tom-Daniel Karlstad Foto: Per Stokkebryn

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En tidligere lærer er blankt frifunnet for seksuell handling mot to elever.

DEL

Den tidligere læreren ved en barneskole i Nes er tiltalt for ved flere anledninger i 2013 og 2014 å ha befølt to jenter utenpå klærne, samt ha trukket dem ned på fanget sitt i forbindelse med at de spurte om hjelp i skoletimen.

Øvre Romerike tingrett er enstemmig kommet fram til at det ikke er grunnlag for å dømme mannen etter tiltalen.

Kan være lærer

Retten har også frifunnet ham for kravet om fradømmelse av retten til å inneha stilling som lærer.

I november 2014 mottok rektor ved skolen opplysning fra flere elever om at tiltalte skulle ha berørt dem på en ekkel måte. Også et par måneder tidligere hadde to elever meldt fra om det samme, og kommunen leverte etter hvert anmeldelse.

Det har også vært reist personalsaker mot mannen i forhold til hans opptreden i lærergjerningen. På nyåret i 2015 sa han selv opp stillingen.

Omsorgsperson

Mannen fortalte i retten at han ved siden av å være lærer også var opptatt av å være en omsorgsperson. I den forbindelsen kunne han stryke elevene opp og ned på ryggen, men han benektet å ha trukket elever ned på fanget.

Retten, administrert av tingrettsdommer Tom Vik, viser til at bevisbyrden i straffesaker er streng.

«Hensyntatt denne strenge bevisbyrde finner ikke retten å kunne legge til grunn at tiltalte har foretatt seksuell handling med eller har utvist seksuell krenkende eller annen uanstendig atferd overfor noen av de fornærmede», skriver retten.

Alltid i klasserommet

Det vises til at alle hendelsene skjedde i klasserommet med alle elevene til stede og at all kontakt var utenpå klærne.

Retten legger til grunn at all berøringen ble gjort for å vise omsorg eller varme elevene når de frøs.

«Klønete»

Det betviles ikke at tiltalte ba elevene sette seg på fanget hans. Retten erkjenner at det var klønete av ham, men at heller ikke det kan anses som seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd.

Beviskravene er lavere for å idømme oppreisning, men retten har heller ikke funnet at dette kravet er innfridd. Begrunnelsen er at fornærmede verken er fysisk eller psykisk skadet.

Artikkeltags