Politiet glemte pc i 7,5 måneder

EN AV FEM TILTALTE: Den 34 år gamle mannen fra Romerike og Solør var én av fem tiltalte i en større overgrepssak i Drammen tingrett. Mannen hadde forgrepet seg på mange jenter under 16 år gjennom internett. Foto: Grafikk: Drammens Tidende

EN AV FEM TILTALTE: Den 34 år gamle mannen fra Romerike og Solør var én av fem tiltalte i en større overgrepssak i Drammen tingrett. Mannen hadde forgrepet seg på mange jenter under 16 år gjennom internett. Foto: Grafikk: Drammens Tidende

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Imens fikk overgriperen, som har tilknytning til Solør, fortsette sitt misbruk av 63 jenter.

DEL

(Nettavisen): I sju og en halv måned ble en pc med svært viktig etterforskningsmateriale glemt av politiet. Maskinen skjulte navnet til 34 år gammel mann fra Romerike og Solør som nå er tiltalt for seksuelle overgrep mot 63 jenter.

De fleste av disse forholdene skjedde mens pc'en var stuet vekk og glemt av politiet.

– Det er bare å beklage at dette har skjedd, sier påtaleleder Beate Brinch Sand ved vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Solung er en av fem som står tiltalt i grov overgrepssak

Nettavisen har tidligere skrevet om overgrepssaken mot fem personer som blir behandlet i Drammen tingrett. En av de fem har forggrepet seg på 63 jenter over internett.

Blant materialet som ble beslaglagt hos den 34 år gamle mannen,  fant politiet 220 filmer og 1745 bilder av overgrep mot barn og spedbarn.

Sint pappa

Faren til den ene jenta har tidligere kritisert politiet for å bruke ett år på å etterforske saken.

Nettavisen har over lengre tid vært i kontakt med Oslo politidistrikt og Kripos for å finne ut hvorfor etterforskningen av saken tok så lang tid.

Politiet og Kripos har ettergått sin kommunikasjon i saken, og kan nå konstatere at saken kunne blitt løst langt tidligere.

Datamaskinen lå urørt i 7,5 måneder fordi to etater ikke kommuniserte godt nok.

Hos Kripos i åtte måneder

Vi starter fra begynnelsen: I mars 2012 oppdaget foreldrene til den 13 år gamle jenta at hun hadde blitt lurt til å utføre seksuelle handlinger foran kamera. Politiet kom hjem til familien, og saken ble anmeldt.

– Datamaskinen ble beslaglagt av politiet samme dag, forteller påtaleleder Beate Brinch Sand ved seksjonen for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

På grunn av manglede kapasitet til å sikre innholdet i datamaskinen, ble pc-en oversendt Kripos. Det skjedde i april 2014.

Kripos forteller at de brukte 14 dager på å ta backup av denne datamaskinen, og at etaten deretter informerte Oslo politidistrikt om at arbeidet var ferdig.

Men i Oslo politidistrikt har de ikke registert at arbeidet var ferdig. Fram til nå har Oslo-politiet trodd at Kripos brukte åtte måneder på arbeidet, og at jobben var gjort først i desember 2012.

– Hva som har skjedd med kommunikasjonen her, vet vi ikke. Uansett er det vi som eier denne saken, og som må ta ansvaret for behandlingstiden. Det er bare å beklage at dette har skjedd, sier påtaleleder Beate Brinch Sand ved vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Fant mannens identitet

Da etterforskerne første begynte å jobbe med 13-åringens datamaskin, tok det relativt kort tid før overgriperens identitet var kjent.

– Etterforsker ved avsnittet for seksualforbrytelser gikk i januar 2013 inn på jenta sin pc og gjennomgikk chattelogger og fant identiteten til 34-åringen, sier Brinch Sand.

Brinch Sand sier at politiet ikke kjente mannens identitet før tjenestemannen fant denne på pc'en, slik media tidligere har formidlet.

– Hvis vi hadde hatt navnet på gjerningsmannen, ville vi sett at mannen var anmeldt for tilsvarende saker i Romerike, og saken ville blitt oversendt til Romerike politidistrikt mye tidligere, men det hadde vi altså ikke, sier hun.

220 videoer og 1745 bilder

Etter at saken ble oversendt til Romerike politidistrikt, ble det innledet etterforskning. Da mannen ble pågrepet i juli 2013, fant politiet 220 filmer og 1745 bilder av overgrep mot barn og spedbarn. I tillegg ble det også påvist at mannen hadde hatt kontakt med 63 jenter på internett. Jenter han hadde misbrukt ved å få dem til å kle av seg foran kamera.

Straffesaken er ennå ikke ferdigbehandlet i Drammen tingrett.

Etterforsker fortere i dag

Påtaleleder Beate Brinch Sand sier at mye har skjedd med etterforskning av elektroniske bevis siden 2012. I dag er oppgaver tilknyttet elektroniske enheter i straffesaker høyt prioritert. Målet er å redusere antall saker og effektivisere etterforskningen i saker med elektronisk beslag.

Mens de i 2012 overlot all dataanalyse til et eget avsnitt, har avsnittet i dag noen utvalgte politietterforskere som er kurset til å utføre undersøkelser av digitale spor, og forfølge disse.

– Avsnitt for seksualforbrytelser har også det siste året inngått et tettere samarbeid med Datakrimenheten Oslo. Datakrimenheten er nå tidligere involvert i sakene og saksbehandlingstiden er redusert, sier Brinch Sand.

– Alvorlig

Brinch Sand sier at denne typen overgrep mot barn med chatting av seksuell karakter via internett er alvorlig. De kan lett utvikle seg til også langt mer alvorligere straffbare forhold.

Fordi disse personene gjerne har kontakt med flere personer på nett, er rask behandlingstid også forebyggende i slike saker.

– Lang saksbehandlingstid er uheldig i alle saker, særlig når man står overfor alvorlige kriminalitet som seksuallovbrudd, sier hun.

Brinch Sand legger til at den nye straffeloven, som trer i kraft 1. oktober i år betegner seksuell omgang med barn under 14 som voldtekt, herunder å få et barn under 14 år til å utføre handlinger som tilsvarer seksuell omgang med seg selv.

Det startet med en video

Saken ble rullet opp sommeren 2013. En 34 år gammel mann som i en periode har bodd i Solør, ble siktet for seksuelle overgrep. På én av mannens harddisker fant politiet en 30 sekunder lang videofilm av et seksuelt overgrep av en to måneder gammel gutt.

Overgrepet skal ifølge tiltalen ha skjedd høsten 2010. Politiet klarte å identifisere spedbarnet, og barnefaren fra Drammen ble identifisert som overgriperen. Han ble pågrepet og varetektsfengslet i september 2013. Politiet beslagla mannens harddisker. 

På disse fant de nye overgrepsfilmer og bilder. Den ene videoen er datert januar 2013 og viser overgrep av den tre måneder gamle datteren til drammenserens kjæreste (23).

Ifølge tiltalen bidrar både drammenseren, hans kjæreste og en 27 år gammel Oslo-mann i overgrepet. Moren skal også ha tatt bilder av eget overgrep av datteren som da var ni måneder gammel, og sendte disse til én av de involverte mennene i saken.

Artikkeltags