– Endelig kan vi ta i bruk varemerket vårt «Finnskogprodukt». Det er en milepæl for oss. Finnskogprodukter skal ha tilknytning til Finnskogen, skal være å få tak i på minst ett sted på Finnskogen og det skal være bærekraftig og ikke miljøskadelig, sier leder i Finnskogen Natur- og Kulturpark, Herdis Bragelien. Merete Furuberg har nå slaktet sine første lam som ekte, grasfødde Finnskoglam, og nå lanseres de i lokalbutikken Joker i Svullrya. Det er fårikål-sesong, og Furuberg sørger for lokalt kjøtt til grytene.

– Skaslien på Kirkenær kjøpte fem hele lam. Joker i Svullrya ville ha fårikålkjøtt. Sauene ble slaktet hos Nortura og merket hos Eierholen i Hof-Åsa. Tirsdag lå de i kjøledisken i Svullrya, sier Merete Furuberg, som nå kommer til å vinterfôre flere lam slik at det blir ferske lammelår til påske.

 

Øker besetningen

– Sesongen er nå, så vi måtte få ut produktet med en gang. Det har gått veldig bra med beitingen i år, så vi øker besetningen til neste år og håper på like gode resultater. Kjøttet er blitt tatt godt imot, og vi produserer et økologisk produkt. Dette er det første ute på markedet, og jeg er glad vi får levert det på lokalbutikken. Folk må komme til Svullrya for å få grasfødd Finnskoglam, sier Furuberg, som også har planer om flere produkter fra gården i Furuberget. Hun kunne godt tenke seg å lage pinnekjøtt, men der setter Mattilsynet seg på bakbeina.

– Jeg vil salte og tørke kjøttet på det gamle stabburet, men får foreløpig ikke lov. Kun til eget bruk, og det blir veldig godt kjøtt, sier Furuberg.

Vil ha lokalmat

– Vi vil gjerne utvide og ha enda mer lokalproduserte varer. Da vi hadde Finnskogøl og Finnskoghonning, gikk dette unna som bare det. Men vi er avhengig av stabil leveranse, slik at kundene vet at de finner lokale varer hos oss. Nå får de lokalt fårikålkjøtt denne sesongen, og til påske vil vi ha lokalt lammelår, sier Åke Kolstad, daglig leder hos Joker Finnskogen, og mener at Finnskogprodukter er veldig populært.

– Tenk så mye mer vi kan gjøre ut av dette. Her står det mange tomme bruk, og vi kunne hatt enda mer av både bær, grønnsaker og frukt fra Finnskogen, mener både Herdis Bragelien og Merete Furuberg.