– Jeg ble varslet av Kine Andrea Berg som var på jobb på bygdetunet fredag om at det hadde skjedd noe uforutsett der. Hun kunne berette for meg om at åtte sauer hadde blitt til ni, forteller en lattermild leder i Eidskog Museum Ingrid Brustad, der hun tidlig søndag ettermiddag viser frem en bitte liten svart lamunge.

Sjelden hendelse

– Først telte hun til syv sauer i stedet for åtte som det skulle være, men etter å ha lett en stund fant hun den åttende sammen med et nyfødt lam. Dermed hadde åtte dyr blitt til ni.

Så hun var ganske forvirret da hun kontaktet meg, fortsetter Ingrid som ikke var sen om å komme seg til bygdetunet der hun med egne øyne fikk se den nyfødte som uten forvarsel hadde kommet til verden.

Det skjer en sjelden gang at en lamunge blir født så sent på året, og at fødselen skjer uten at noen har registrert at ei søye har vært drektig er enda sjeldnere. Ikke en gang eierne Anne Eriksdatter Bye og Kjell Granheim kan forklare dette.

Veldig overrasket

– Vi bor på gården Klanderud på Nevjen og har drevet med Gammalnorsk Spælsau i en årrekke, og vi har hatt mange på sommerbeite i flere år på Eidskog bygdetun Almenninga.

 Men i år er det første gang et lam blir født her, og at søya har vært drektig visste vi ikke noe om. Så fredagens fødsel kom like overraskende på oss som de som jobber på bygdetunet, forteller Anne, som er glad for at den nyfødte ser ut til å trives og blir tatt godt vare på av moren og de syv andre sauene.

– Så nå er det bare for alle som vil å komme med navneforslag både til søya og den nyfødte, avslutter en glad og lettet Anne Eriksdatter Bye.