Dansk TV 2 erfarte klokken 20:32 mandag kveld at SAS og pilotene var blitt enige om en avtale. DR og NRK erfarte det samme. Dermed kunne det se ut som at pilotstreiken var over.

Men nå skriver SAS-ledelsen følgende i en pressemelding mandag kveld, klokken 21:29:

«Meklingen mellom SAS og SAS Skandinavias pilotforeninger har fortsatt i løpet av dagen. Selv om meklingen har gått i riktig retning, er det ennå ikke signert noen avtale mellom de to partene. På grunn av spekulasjonene i media ønsker SAS å presisere at det foreløpig ikke er signert noen avtale mellom de to partene. Meklingsprosessen fortsetter», skriver de.

Omtrent en halvtime før melder Dagens Industri at de har fått bekreftet av styreleder i SAS, Carsten Dilling, at partene har kommet til enighet.

– Vi har en avtale, nå skal vi bare få de siste underskriftene på plass, sier Dilling til avisen ved 21-tiden.

Overfor NRK sier leder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund at avtalen innebærer at 450 permitterte får jobben tilbake. NRK får opplyst at varigheten på avtalen blir fem år. I denne perioden kan ikke pilotene gå ut i streik eller reforhandle avtalen. I Norge er det vanlig at en tariffavtale har en varighet på to år.

– Avtale er på plass

– En avtale er på plass, bekreftet leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til Dagbladet Børsen i 21-tiden.

Han sa samtidig at de ikke var fornøyd:

– Nei, overhodet ikke. Dette er en tragedie for pilotene, rent avtalemessig. Men det er godt at vi er ferdige og at vi får flyene opp i luften igjen, sa han, og la til:

– Vi har ikke forhandlet om en forbedring om vilkår, men bare forverring av vilkår. Det er ikke noe hyggelig. Det eneste som er hyggelig er at vi har en enighet. Og at vi får flyene tilbake i lufta.

Nettavisen har mandag kveld forsøkt å få kontakt med partene, samt riksmekleren, foreløpig uten hell.

Mekling i flere dager

SAS-pilotene og ledelsen i selskapet har sittet i mekling gjennom helgen og mandagen. Da de møttes mandag morgen var begge parter tydelige på at det haster å få til en avtale.

Tidligere mandag fortalte flyselskapets forhandlingsleder at dersom det ikke ble noen løsning i SAS-konflikten mandag, er SAS trolig ferdig med å forhandle.

– Det ser sånn ut. Vi skal aldri si aldri, men da skal man være så tett på en løsning som overhodet mulig. Vi er snart ved veis ende, det er vi, sa Marianne Hernæs til pressen da hun ankom Näringslivets Hus over en time etter at forhandlingene etter planen skulle starte mandag formiddag.

Hernæs fortalte da at forhandlingene begynte å bli uansvarlig.

– Det er en meget, meget alvorlig situasjon. Vi har vært i mekling i tre-fire uker og i konflikt i over to uker. Vi begynner å nærme oss et tidspunkt hvor jeg som forhandlingsleder må innse at nå kommer vi ikke lenger, opplyste hun.

Pengene renner ut av selskapet, og SAS-styret kan ikke sitte og se på dette lenger, sa Hernæs videre.

Hun ville ikke si hva som skjer med SAS dersom det ikke blir enighet mandag.

– SAS må vurdere hvilke tiltak vi kan gjøre for å passe på likviditeten, sa hun.

SAS: – Det vil ta et par dager å være i full drift

– På tide

Ved 13-tiden tok partene lunsj i forhandlingene. Den svenske riksmekleren Claes Stråth sa da at det er på tide å finne en løsning.

– Vi er inne i den sjette uken, så det er på tide å finne en løsning. Hver dag nærmer vi oss, sa han til pressen i Stockholm ifølge NRK.

– Vi bør nærme oss et tidspunkt hvor det ikke går lenger, fortsatte han.

I helgen satt partene i forhandlinger i 33 sammenhengende timer.

SAS-pilotene og ledelsen har forhandlet om en ny avtale siden november i fjor.

Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.

SAS-pilotene mener selskapet med dette forsøker å omgå sine forpliktelser til å hente de oppsagte pilotene tilbake igjen. SAS har på sin side avvist dette og mener selskapet forholder seg til alle inngåtte avtaler.

SAS har krevd effektiviseringer for 800 millioner svenske kroner årlig hos pilotkorpset gjennom redningsplanen SAS Forward. Pilotene har vært villige til å komme selskapet delvis i møte, men partene har ikke blitt enige om effektiviseringer og jobbsikkerhet.

Familien Grolid måtte ut med 18.000 etter SAS-kansellering