Gå til sidens hovedinnhold

Samhold på oppløpssida

Til og med statsminister Erna Solberg trodde vi kom til å feire 17. mai som vanlig i år. Men igjen handler det om å gjøre det beste ut av en dag vi så gjerne skulle ha feiret med barnetog og store familiefester.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et intervju med VG, publisert 17. mai i fjor, ble statsminister Erna Solberg spurt om hva hun tror vil skje 17. mai 2021. Hun svarte:

«Jeg tror det blir barnetog neste år, og jeg tror vi kommer til å ta igjen alt det tapte med vanlig feiring slik vi er vant til. Det blir sikkert enda flere som går i toget neste år, som har savnet å gå i toget i år.»

Men det blir ingen barnetog i år heller. Ei heller høytidelige taler foran fullpakkede torg eller barn som leker i flokk i parker og nabolag. Også i år blir det feiring av landet, friheten, demokratiet og Grunnloven under strenge restriksjoner.

Vi var mange som, i likhet med statsministeren, trodde at 17. mai 2020 ville gå inn i historien som noe aldeles unikt. Men årets feiring blir ganske lik, dessverre. 2020 var det første året siden krigen, at vi ikke kunne feire nasjonaldagen med barnetog og folkefest. 2021 blir andre gang.

Vi håper inderlig at vi kan gå i tog og rope «Hurra!» for landet vårt i 2022.

Eksperter hadde advart oss om at pandemien kunne blir langvarig. Det kunne gå år før hverdagen ble som før igjen. Vi trodde nok ikke helt på dem. Men pandemien herjer fortsatt. I enkelte land verre enn noensinne.

Vi har hatt flere nye smittetilfeller også lokalt, og senest fredag måtte hele 9. trinn ved Glommasvingen skole gå i karantene, etter at en elev testet positivt. Sykdommen er ikke nedkjempet.

Derfor kan vi ikke feire 17. mai slik vi ønsker i år heller. Så igjen handler det om å gjøre det beste ut av situasjonen – for seg selv og sine medmennesker. I fjor var kreativiteten stor. Vi håper på å se mye av det samme også i år. Vi i Glåmdalen skal stå på for å formidle mye av det som skjer, og forhåpentlig bidra til en fin nasjonaldag og fellesskapsfølelse, tross alt.

Det går på stumpene løs for noen hver nå. Nå gjelder det å holde sammen også på oppløpssiden. Så syng «Ja, vi elsker» av full hals sammen med resten av landet litt over kl. 12 på 17. mai, og gjør dagen god.

Vi ønsker dere alle en riktig god og trygg 17. mai når den store dagen er her.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.