Gå til sidens hovedinnhold

Vi ser lysere på livet

Artikkelen er over 4 år gammel

KONGSVINGER: Andelen som venter å få bedre råd i året som kommer øker fra 21 til 29 prosent i Hedmark. Men også andelen pessimister øker.

Hvert år siden 2010 har 4400 nordmenn blitt spurt om forventninger til egen privatøkonomi, som del av Gjensidiges samfunnsundersøkelse.

 I Hedmark oppgir 29 prosent at de venter å få bedre økonomi i året som kommer. Det er en solid økning fra året før. Samtidig oppgir 13 prosent at de venter å få dårligere råd, mot 7 prosent i fjor.

Gjennomsnittlig

– Hedmark har gått fra å være et av Norges mest pessimistiske fylker til å ligge helt på gjennomsnittet, sier Hans Harén, administrerende direktør i Gjensidige Bank.

I Norge sett under ett er forventningene omtrent uendret fra i fjor. 29 prosent venter å få bedre økonomi. Til sammenligning var andelen optimister stabilt rundt 35 prosent i årene før oljeprisfallet.

 Også andelen som venter å få dårligere økonomi har lagt seg på et markert høyere nivå. Frem til 2014 var andelen stabilt rundt 7 prosent. De siste årene har den vært stabilt over 10 prosent.

Overraskende

-Det er litt overraskende at ikke undersøkelsen viser sterkere optimisme, med tanke på de mange signalene om sterkere vekst og lavere ledighet. Det kan tyde på at det tar tid å endre folks forventninger, sier Harén.

Unge optimister

Flest optimister finner vi blant unge under 25 år, der mer enn halvparten venter å få bedre økonomi. Forventningen i denne gruppen har også vært mer stabile de siste årene, sammenlignet med andre aldersgrupper. Det er i aldersgruppen 25 til 39 forventningene har sunket mest.

-Vi vet fra tidligere undersøkelser at folk i denne aldersgruppen oftere enn andre får lønnsopprykk ved å skifte jobb eller bli forfremmet. Et svakere arbeidsmarked kan ha redusert disse mulighetene, sier Harén.

Vet ikke hvorfor

– Vi har ikke noen presis informasjon om hvorfor akkurat hedmarkinger ligger så lavt i forhold til andre fylker, forteller kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

- Men det som har vært spesielt med Hedmark er at de aldri har vært endel av oljeøkonomien som endel andre fylker langs kysten av sør-vestlandet. Mulig noe av årsaken ligger der, men vi vet ikke, forteller kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.