(Nettavisen): Organisasjonen Pinnsvinhjelpen har tidligere advart mot robotgressklippere, men populariteten til maskinene bare øker.

– Pinnsvin er mest aktive på nattetid, gjerne fra 17-18-tiden og til tidlig på morgenen. Så om man har klipperen gående da, kan den bare klippe over pinnsvinet, forteller Ingrid Fosse, leder i Pinnsvinhjelpen.

Hun forklarer at de fleste robotgressklippere ikke merker forskjell på om et pinnsvin er i veien eller ikke. Det skal nemlig mye hardere ting enn pinnsvin til for at maskinene stopper.

– Når ungene deres kommer, er det et mareritt. Da tar bare klipperne og moser dem. Det blir rett og slett fort en del skalperingsulykker, og i verste fall blir de så skadet at de må avlives, forteller hun videre.

Mellom 12 og 15

Fosse har full forståelse for at flere velger å kjøpe robotgressklipper, men har i stedet et annet forslag til de med egen hage.

– Kanskje man skulle vurdere å plante en blomstereng i stedet. Da trenger man bare slå gresset to ganger i året og slipper å styre noe mer med det. Det er i tillegg veldig bra for insekts- og fuglelivet, sier hun og fortsetter:

– Men hvis man fortsatt velger å gå for robotgressklipper, så minsker det jo sannsynligheten for å skade pinnsvin drastisk om man stiller den inn til å klippe mellom for eksempel klokka 12 og 15.

Fosse forklarer at pinnsvinene fra før av er et veldig utsatt dyr, med stadig mindre habitat på grunn av avskoging og anleggelse av veier. Andre steder har den konkurranse som insektseter, og blir truet av dyr som rev og grevling.

– Interessen vil eksplodere

Og faren for flere pinnsvin-uhell øker i takt med salget av robotgressklippere. Hos Coop Obs Bygg gjøres det allerede klart for storsalg.

– I fjor var det ekstremt tørt, så da var det et rolig år, men etter utviklingen vi har sett de siste årene, har vi nå utvidet sortimentet før årets sesong starter, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen.

– Vi forventer at interessen kommer til å eksplodere, og vi skal kjøre i gang med flere kampanjer på robotgressklippere i ukene som kommer, sier han.

Fosse ber folket ta seg en grundig kikk i hagen sin før de går i gang med sommerens klippe-strabaser.

– Om man ser man har pinnsvin i hagen må man gjerne sette ut mat og vann. En skål med vann gjør to ting; både er det vann til dyrene i området, men det fungerer også ypperlig som et hyggelig fuglebad. Om du har litt tørr kattemat liggende, gjør det utmerket nytten som pinnsvin-mat, forteller hun.

Om ulykken først er ute, har lederen for Pinnsvinhjelpen et klart budskap:

– Ring enten oss eller få tak i en veterinær. Hjelpepliktloven innbefatter deg, meg og veterinærer til å hjelpe skadde dyr.