Et døgn etter at hun kunne glede seg over tidenes Senterparti-valg i Kongsvinger med økning fra to til åtte mandater i kommunestyret, er det tid for ettertanke – og å planlegge veien framover for kommunens nest største parti den kommende valgperioden.

– Jeg er veldig fornøyd – og ikke minst stolt – over det vi som lokallag har greid å prestere i valget. Selvsagt nyter vi godt av en nasjonal bølge akkurat nå, men dette er samtidig en stor anerkjennelse av jobben som er gjort lokalt. Det er hyggelig, og det forplikter selvsagt.

– Hva blir viktigst for dere nå – å få posisjoner eller gjennomslag i saker?

– Politiske saker er alltid viktigst, men nå er det bare timer til vi skal ha et møte med partistyret og listekandidatene for å sette ned et forhandlingsutvalg, og så bli enige om en strategi videre. Der velger vi kursen videre.

– Hvilke potensielle politiske partnere er det naturlig å prate med først – de borgerlige, eller Arbeiderpartiet, som dere har vært i allianse med de siste fire årene?

– Med tanke på at vi har hatt et utmerket samarbeid i inneværende periode, er det naturlig å snakke med Arbeiderpartiet først – uten at det nødvendigvis er forpliktende. Vi er åpne for å snakke med flere, men gjennomslag for saker vil alltid være viktigst.

– Er det noen viktige saker dere har vært uenige med Arbeiderpartiet i denne perioden?

– Nei, det er jo ikke det – og jeg ser heller ingen tunge saker i nær framtid hvor vi kommer til å ha forskjellig mål.

– Hvilke saker kommer dere til å prioritere å få gjennomslag for?

– Det må bli opp til partiet å bestemme underveis i forhandlingene.

– Men hvis den borgerlige fløyen tar kontakt og tilbyr deg ordførerjobben?

– Som førstekandidat for det nest største partiet ønsker man seg alltid ordførervervet, men det alene er ikke nok. Det må ligge en politisk gevinst der utover det å ha ordføreren, understreker 34-åringen.

I denne perioden har partiet hatt varaordføreren samt én komitéleder. Valgresultatet gjør at de åpenbart vil kreve bedre uttelling denne gang.

– Helst rødgrønt

Ordførerkandidat Elin Såheim Bjørkli (Ap) oppsummerer valgresultatet slik:

– Omtrent som forventet. Vi skjønte at det ble en klar nedgang, men er glade for at nedturen ikke ble så stor som gallupen i Glåmdalen i august kunne tyde på.

– Er målet å fortsette som i dag med de samme støttepartiene?

– Målet er å samle de rødgrønne partiene, ja – så får vi se hvordan samtalene og eventuelle forhandlinger går. Senterpartiet gjorde et kanonvalg. Nå er det masse samtaler både internt og med andre politiske partier som skal gjennomføres. Som største parti mener vi selvsagt at det mest naturlige er at vi beholder ordførervervet.

– Styrkeforholdet mellom dere og Senterpartiet er vesentlig endret siden forrige valg?

– Ja, og det er mange posisjoner som skal fordeles. Jeg verken kan eller vil forskuttere hva vi er villige til å gi i forhandlinger, det må tiden vise. Men jeg håper og tror at vi lykkes!

Klare til å forhandle

Høyre – i likhet med Arbeiderpartiet – mistet en tredjedel av mandatene sine i kommunestyret i Kongsvinger.

– Klart vi er skuffet, men dessverre ser det ut til at den nasjonale trenden rammet også oss i Innlandet. Enkelte reformer og sentrale vedtak har skapt reaksjoner, og vi har ikke greid å selge inn at flere av reformene ikke er ferdig gjennomført ennå. Men det er bare å gratulere Senterpartiet med et brakvalg lokalt!

– Hvordan vurderer du mulighetene for å få satt sammen et borgerlig styre i Kongsvinger?

– Forhandlingsutvalget vårt er klare til å gå i forhandlinger, og vi skylder velgerne våre å gjøre et helhjertet forsøk. Men jeg har ikke tenkt å avsløre hvilke andre vi vil snakke med først!

– Men da er dere avhengige av å få med Senterpartiet for å få flertall?

– Alle kan lese valgresultatet, men jeg har som sagt ikke tenkt å avsløre rekkefølgen på samtalene våre gjennom media.