De bygger stein på stein, måtte omstille seg kraftig i fjor da alle de utenlandske turistene uteble fra fisketurismen de hadde lagt opp til. I stedet har Rolf Magnus Grenberg, Johann Vangerud og Per Ola Bjørneseth i Explore Finnskogen AS tatt i mot nordmenn som vil oppleve Finnskogen.

Det ble en suksess som de vil bygge videre på.

Da utenlandske turister uteble i fjor sommer, satset unggutta på det norske markedet og klarte en omsetning på snaut 400.000 kroner. Det er de strålende fornøyd med, og tar det som et tegn på at de tok riktige avgjørelser.

Bor her takket være mulighetene

Uten muligheter til å drive med sportsfiske i vårt område, ville ikke 24 år gamle Rolf Magnus Grenberg ha bodd i distriktet. Dette er lidenskapen hans og når han nå kan være med og bygge opp egne arbeidsplasser, er dette midt i blinken for unggutten.

I tillegg er han ansatt ved Solør Videregående skole, avdeling Sønsterud og han er dessuten friluftskoordinator i Finnskogen Friluftsråd. Der skal han koordinere og legge til rette for lokalt friluftsliv.

- Jeg har et sterkt ønske om å arbeide med sportsfiske, og jeg har tro på at vi kan lykkes med dette her. Vi har bestemt oss for å satse på turisme herover. Vi har veldig mye ressurser rundt oss som vi kan utnytte, uten at det blir masseturisme som ødelegger Finnskogen. Det er stillheten, roen og den urørte naturen vi kan lokke med, og vi satser på at vi ikke setter noe avtrykk i naturen med vår virksomhet, sier Grenberg, som synes det har vært helt topp å satse på denne nisjen lokalt.

For turistene kommer, og de vil oppleve det stille, fredelige og urørte, samtidig som de kan fiske, utforske naturen og bli guidet.

Familiene som tidligere reise utenlands for å bruke penger på opplevelser, kom i sommer til Finnskogen.

(Saken fortsetter etter faktaboksen)

FAKTA

Denne artikkelen er en del av #treffes!

  • #treffes er en digital uke om mulighetene i regionen vår.
  • Les artikler og se filmer om livet som leves her, folk som har flyttet hjem, møteplasser, spennende jobber og om framtidsutsiktene.

Du finner alle historiene på glomdalen.no/treffes

#treffes er et samarbeid mellom Glåmdalen, kommunene og næringslivet i Kongsvingerregionen.

Startet med fiskeguiding

- Vi startet selskapet i 2015 for å drive med fiskeguiding. Men tok Explore-navnet for å kunne drive med flere ting gjennom hele året. Nå tilbyr vi alt fra fisking og friluftsaktiviteter til kurs og foredrag innen fisking. Vi tilbyr også overnatting i småskala, og har tatt i bruk Storholmen i Røgden til overnattinger i hengekøyer. Det ble veldig populært. Det var en del vennegjenger som benyttet seg av dette, pluss at vi hadde familier eller par som ville ut på en tur sammen, sier Rolf Magnus Grenberg.

Selv om det ikke er noe levebrød å drive Explore Finnskogen AS enda, ser de tre karene at dette kan være mulig med den økningen de har hatt.

- Har man en god idè og en drivkraft, er det veldig fint å starte for seg selv. Vi har også hatt mye ressurser rundt oss, vi hadde en del utstyr selv som vi bruker, og både kommuner og grunneiere har vært samarbeidsvillige. Tilbakemeldingene er positive, selv om vi ikke skaper hundrevis med arbeidsplasser. Takket være det gode kontaktnettet vårt, er vi der vi er i dag, sier Grenberg.

De satser på en bærekraftig utvikling i bedriften. De hjelper fiskarlag med å forbedre fiskevann, driver med kultivering og tilrettelegging for et bedre fiske.

Stillhet som selger

- Finnskogen har en stillhet som kan selges til mange bedrifter. Her er det urørt natur med få, menneskelige inngrep og lite utbygging. Gjeddefiske får man kjøpt mange steder, men ikke med den stillheten og urørt natur som vi kan tilby, sier Grenberg, som har hatt besøk av familier som har valgt Finnskogen i stedet for syden.

- De som legger penger i opplevelsesferier, har brukt disse hos oss på Finnskogen. Vi hadde mange guidede turer i sommer, det var en stor økning. Mange turister ønsker å være litt alene når de ferierer, det får de ikke i syden, sier Grenberg.

Derfor klemmer unggutta til med en ny turistsesong, og de har også spennende planer på gang som de ikke kan røpe enda.

- For hvert år kommer vi nærmere målet vårt, og det holder motivasjonen vår oppe, sier Grenberg, som ser ringvirkninger til andre lokale småbedrifter. Både butikker, overnattingssteder og Outdoor Finnskogen ved Knut Egil Bekkevold og hans turisme på vann.