Påstand om 21 års fengsel for Eirik Jensen

Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.

Aktor Guro Glærum Kleppe leser aktoratets prosedyrer under rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag. Foto:

Av

Den tidligere politimannen Eirik Jensen må dømmes til 21 års fengsel for korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet, mener påtalemyndigheten.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Eirik Jensen satt helt stille og bare blunket litt da påstanden ble lest opp av aktor Guro Glærum Kleppe i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Hun mener at Jensen er skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge i perioden 2004–2013 og at han må dømmes til lovens strengeste straff.

Kleppe la også ned påstand om inndragning av 2,45 millioner kroner, som er noe mer enn den opprinnelige påstanden på 2,1 millioner kroner. Dette er det beløpet som påtalemyndigheten mener Cappelen minst har betalt Jensen i løpet av denne perioden.

Jensen må også tåle inndragning av våpen og ammunisjon som omfattes av tiltalen, men her er det noen av punktene som er frafalt.

Neste rettsmøte finner sted mandag da Cappelens forsvarer skal holde prosedyre. Først tirsdag er det Jensens forsvarere som skal prosedere.

– Ikke overrasket

Forsvarer John Christian Elden er ikke overrasket over at påtalemyndigheten vil ha lovens strengeste straff for Eirik Jensen.

– Jeg er ikke overrasket. Når de har tatt ut den tiltalen de har gjort, er det ikke noe rart at de vil ha lovens strengeste straff, sier Elden til NTB.

Han mener aktors prosedyre i stor grad bygger på synsing, tolkninger og meninger og lite på håndfaste beviser.

– Vi mener at det ikke er grunnlag for domfellelse i denne saken over hodet. Dermed står det mellom null år og 21 år, sier Elden.

Strafferabatt

Hasjbaronen Gjermund Cappelen må dømmes til 18 års fengsel for å ha stått bak og organisert innførsel av nærmere 16,8 tonn hasj, mener påtalemyndigheten.

Påstanden innebærer en strafferabatt på tre år, ett år for tilståelsen og to år for forklaringen som impliserer den tidligere politimannen Eirik Jensen, sa aktor Lars Erik Alfheim.

Fra venstre forsvarer Benedict de Vibe, tiltalte Gjermund Cappelen og medforsvarer Kaja de Vibe Malling i en pause under rettssaken mot tiltalte Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag.

Fra venstre forsvarer Benedict de Vibe, tiltalte Gjermund Cappelen og medforsvarer Kaja de Vibe Malling i en pause under rettssaken mot tiltalte Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett fredag. Foto:

Hans begrunnelse for ikke å gi en større straffereduksjon er at Cappelen ikke har forklart seg før han skjønner at det ikke er noen vei utenom.

– Grunnlaget for en større reduksjon enn det jeg vil foreslå, er ikke til stede, sa han i Oslo tingrett fredag.

– Men det er et poeng at samfunnet ønsker at den kriminaliteten Eirik Jensen har gjort, skal avsløres. Derfor må reduksjonen være merkbar, sa han.

Fakta om Cappelen/Jensen-saken

• Torsdag starter prosedyrene i rettssaken mot den nå pensjonerte politimannen Eirik Jensen og medtiltalte Gjermund Cappelen.

• Gjermund Cappelen (50), med tilnavnet «hasjbaronen», er tiltalt etter den såkalte proffparagrafen, for å ha stått bak og organisert innførsel av nærmere 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993–94 og 14. november 2013.

• Cappelen erklærte seg skyldig da rettssaken startet i begynnelsen av januar.

• Eirik Jensen (59) står tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Ifølge tiltalen skal han ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og november 2013.

• Jensen har erklært seg ikke skyldig.

• Ifølge Gjermund Cappelen fikk Eirik Jensen i alt rundt 8,5 millioner kroner, 500 kroner per kilo hasj, fra 2001 og fram til pågripelsen i desember 2013.

• Spesialenheten for politisaker mener at Jensen har hatt et overforbruk på 1,67 millioner kroner gjennom årene, men har ikke konkrete beviser for at pengene stammer fra Cappelen. Spesialenheten mener å kunne dokumentere at Cappelen betalte oppussingen av et bad for nærmere 300.000 kroner for Jensen.

• Blant Spesialenhetens fremste beviser er også 1.523 SMS-er, eposter og annen kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen. Mange av meldingene var skrevet i kodespråk, og Jensen og Cappelen hatt svært motstridende forklaringer på hva disse handlet om.

• Dom i saken faller til høsten.

Artikkeltags