Gå til sidens hovedinnhold

Går til sak etter at han fikk sparken fordi han giftet seg med en russer

Artikkelen er over 6 år gammel

EIDSKOG: Kona utgjorde en så stor trussel mot rikets sikkerhet at mannen fikk sparken fra jobben i Forsvaret. Nå blir det rettssak.

– Ja, jeg vil gjerne vite om oppsigelsen av meg er lovlig, sier Kjell Erik Strøm.

56-åringen fra Sagdalen mellom Skotterud og Magnor opplever at oppsigelsen etter giftermålet med russiske Anna Evteeva, som Glåmdalen omtalte i juli i fjor, er såpass urimelig at han ikke vil slå seg til ro med arbeidsgiverens vurderinger.

Flylakkereren ved Aerospace Industrial Maintenance Norway (AIM), mener det ikke er aktuelt å gå tilbake til jobben på Kjeller ved Lillestrøm, men de prinsipielle sidene ved oppsigelsen, og spørsmålet om økonomisk erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, vil han gjerne ha rettsvesenets syn på.

LES OGSÅ: Fikk sparken fordi kona var russisk.

Etablerer eget firma

– At reglene er slik at myndighetene ikke vil sikkerhetsklarere en person som gifter seg med en fra Russland får være så sin sak. Noe helt annet er at jeg mener arbeidsgiveren kunne lagt forholdene til rette for at jeg kunne arbeide uten klarering. I tiden forut for ekteskapet med Anna fikk jeg også klart inntrykk av at hennes bakgrunn ikke ville by på noen problemer for meg som ansatt i Forsvaret, sier Kjell Erik Strøm.

At han ikke lenger skal pendle til Kjeller for å lakkere Forsvarets fly lever overflatebehandleren godt med.

Han har siden han fikk sparken fra jobben i Forsvaret nå etablert sin egen bedrift i leide lokaler på Magnor, der han fra januar neste år vil ta på seg oppdrag som de store lakkeringsverkstedene helst ikke befatter seg med.

– På sikt håper jeg at lakkeringsfirmaet mitt kan gi mulighet for nok en arbeidsplass, i tillegg til min egen, sier Strøm.

– Interessante elementer

Det er advokat Fredrik Lund Skyberg fra firmaet Codex Advokat Oslo som skal føre saken for Kjell Erik Strøm.

Han ønsker ikke å forhåndsprosedere, men sier til Glåmdalen at denne saken inneholder noen «interessante elementer».

Strøms tidligere sjef i AIM, administrerende direktør Ove Haukåssveen, er innkalt som vitne. Han mener oppsigelsen er saklig begrunnet.

– Det er et krav at vi har sikkerhetsklarerte ansatte, og dermed hadde ikke vi noe valg.

Kommentarer til denne saken