Gå til sidens hovedinnhold

Les hele vinner-reportasjen til åtteklassingene

Artikkelen er over 4 år gammel

Vi har vært på et lærerikt besøk hos to av bedriftene i 7 sterke. 7 sterke er 80 bedrifter i 7 kommuner her i Hedmark. De fordeler kompetanse og utvikler industribedrifter i vår region.

Den første bedriften vi var på besøk hos var Ø.M. Fjeld. Ø.M. Fjeld er en ledende entreprenør- og eiendomsutviklingsaktør som bygger og tegner skisser til boligprosjekter, kjøpesentre, idrettsanlegg, undervisningsbygg offentlige anlegg og spesialbygg som for eksempel Gardermoen.

Bedriften ble etablert i 1948 av Øyvind Martin Fjeld. Fjeld kom til Kongsvinger i slutten av krigen i januar 1945. Han påtok seg flere byggeoppdrag her i Kongsvingerregionen, men etter en stund etablerte han Ø.M. Fjeld. Fjeld er en av de viktigste bedriftene i Kongsvingerregionen.

I 1985 overtok sønnen til Øivind Martin Fjeld, Tor Ø. Fjeld. Han fikk stillingen som daglig leder og var det frem til 2012. Etter det ble han styreleder. Kjell Bjarte Kvinge tok over administrasjonen, og la ekstra vekt på langsiktighet, lokal tilstedeværelse og samarbeid.

Tor tok selskapet gjennom den store byggekrisen på 90-tallet. Han forutså markedspotensialet rundt Gardermoen, og tok selskapet ut av «hjemme sonen» og etablerte regionskontor på Jessheim og Hamar.

Ø.M. Fjeld tar gjerne imot lærlinger og er ganske bestemte på at det skal være 10% lærlinger til enhver tid. De har for øyeblikket 22 lærlinger. Det de ser etter hos en lærling er hvordan vitnemålet er, fraværet, men mest av alt hvordan kontakten med personen er. De ønsker også at det skal komme flere kvinnelige arbeidssøkere, i dag har de bare 2 kvinnelige tømrere.

Nå er de i gang med det som skal bli den nye ungdomsskolen på Kongsvinger. Den skal stå ferdig i starten av 2018. Her skal de samle alle de små ungdomsskolene.

Besøket hos Ø.M Fjeld var lærerikt og gav oss et fint innblikk i hvordan en fremtidig karriere kan være.

Den andre bedriften vi besøkte var sparebank 1 Østlandet. Hva er sparebank 1 Østlandet? Sparebank 1 Østlandet er den 4. størstebanken i Norge, og de har til sammen 290 000 kunder. Hovedkontoret er på Hamar.

Lurt å ha penger i banken. Hvis du har penger i banken får du renter, og det kan du tjene penger på.

Barnebankkort. I dag må du være 8 år får å kunne ha et barnebankkort. Aldersgrensen er 8 år fordi de mener at barna skal kunne lære seg å bruke penger på en ansvarlig måte, og tenke over hvor mye de bruker.

Aldersgrensen på Visa kort er 15 år og 18 år for ett litt mer avansert kort. Når du har visakort kan du kjøpe ting på nettet, f.eks. klær, sko. osv.

Eiendomsmeglere hjelper kunder med å sette rett pris på f.eks. hus eller leiligheter. Hvis det er flere som har lyst på huset eller leiligheten er det den som gir mest penger som får huset eller leiligheten. Utdannelse for å bli eiendomsmegler Du må gå hele barne- og ungdomsskolen pluss videregående og tre år på høyskole. De lærte oss at det er viktig med en god utdannelse for å få en presterende jobb. Hvis du har dårlig råd kan forsvaret være noe for deg. Her får du lønn under utdannelsen i tillegg til at den er gratis.

Hva er et lån? Det er mange forskjellige lån som f.eks.:

Boliglån

Billån

Studielån

Forbrukslån (møbler, tv, reiserosv.)

De lærte oss at et boliglån er penger man låner og som nedbetales til en bestemt tid. Denne tiden kan variere mellom de forskjellige typer lån du tar opp.

Stipend og BSU. BSU står for boligsparing for ungdom, og det er en lur sparingsmåte for ungdom som søker bolig i framtiden. Stipend er i motsetning til lån noe som ikke trengs og betales tilbake så lenge man bruker pengene på det som det skal brukes til og hvis du følger kravene. Et stipend blir brukt til utgifter knyttet til utdanning som f.eks. bøker, skriveutsyr og å bo borte fra foreldrene.

Sikkerhet. I dag har ikke banken penger i selve banken noe mer, men alt skjer elektronisk og på nett, og deres største trussel i dag er hackere eller svindlere.

Velvet er det stedet der banken oppbevarer verdisaker til kunder. Døra veier fire tonn.

Denne artikkelen er skrevet av tre elever i en konkurranse. Les mer om det her:

Les også

Tiril, Pia og Nora gir seg selv kosedag i premie

 

Kommentarer til denne saken