Norges Bank anslår en styringsrente på 2 prosent om tre år

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdagens økning av styringsrenten i Norges Bank er bare første steg mot et høyere rentenivå.

DEL

Prognosene i Pengepolitisk rapport anslår at styringsrenten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021.

For første gang på sju år hevet sentralbanken styringsrenten torsdag, fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. For å nå gradvis opp til en styringsrente på 2 prosent, er det grunn til å tro at vi de neste tre årene kan få fem renteøkninger på «en kvarting».

Norges Bank hever som ventet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det ventes at boliglånsrenten vil øke til rundt 4 prosent i 2021.

Torsdagens renteøkning er den første siden 2011.

– Oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Det blir gradvis mindre ledige ressurser i økonomien, og kapasitetsutnyttingen synes nå nær et normalt nivå. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Norges Bank i sin begrunnelse for økningen.

Prognosene i Pengepolitisk rapport anslår samtidig at styringsrenten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021.

– Dette innebærer at boliglånsrenten vil øke fra 2,5 prosent i dag til i underkant av 4 prosent i 2021, ifølge rapporten fra Norges Bank.

Renteutsiktene er lite endret fra forrige rapport. Det anslås at vi med en gradvis renteoppgang vil få en inflasjon nær målet noen år fram, samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er lav.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Artikkeltags