Juni ble en våt måned

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Juni ble ikke helt den sommermåneden vi hadde håpet på. Tall fra Meteorologisk institutt viser at juni var våtere, men bare marginalt kaldere, enn normalt.

DEL

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,1 grader under normalen, og det har vært varmere langs kysten enn i fjellområdene, skriver Meteorologisk institutt.

Ifølge tallene var det relativt sett kaldest i Finnmark, mens noen stasjoner i Nordland har registrert temperaturer over 2 grader varmere enn det som var gjennomsnittet mellom 1961 og 1990 for juni.

Høyest gjennomsnittstemperatur i årets junimåned har det vært på Lilleaker i Oslo, men den aller høyeste maksimumstemperaturen ble målt i Voss. Der kunne vossingene glede seg over 27,8 varmegrader den 30. juni. I motsatt ende av skalaen finner vi Sjufjellet i Troms, der det ble målt 8,3 kuldegrader.

Forrige måned var også en våt måned. Med nedbør på 130 prosent av normalen, er den en av de 20–25 våteste siden 1900. Relativt mest nedbør fikk stasjoner i Trøndelag, Rogaland, Agder og Telemark med 200–275 prosent av normalen, mens det ble målt under 50 prosent av normalen ved stasjoner i Troms og Hedmark.

Verst gikk det utover Gullfjellet i Bergen, der det nylig ble satt regnrekord. Bergens høyeste fjell ble utsatt for 392,1 millimeter nedbør i juni, men ble slått i døgnnedbør av Postmyr i Drangedal. Der ble det målt 85,2 millimeter nedbør i løpet av 8. juni.

Artikkeltags