Kalenderen viser 31. oktober, Halloween-kvelden nærmer seg slutten og Hilde Cecilie slapper av på sofaen med en serie. Yngstejenta i familien ligger i andre etasje og sover, også resten av familien er i ferd med å legge seg.

Nede i kjelleren går tørketrommelen.

– At jeg ikke gikk og la meg er jeg takknemlig for nå, sier Hilde Cecilie.

For plutselig merket hun at det begynte å lukte litt svidd: Brannalarmen begynner å ule. Febrilsk beveger hun seg gjennom huset, rom for rom, før hun omsider åpner døra til kjelleren:

Ut stiger tykk, svart røyk. Gulvet under henne begynner å bli varmt.

Brannalarmen har varslet hele familien om at det brenner, men sørger også for at brannvesenet varsles via alarmselskapet.

Mormor Britt Olsen (54) bor bare noen meter unna, hun har sett og hørt hva som foregår, og er nå i full sprang over til nabohuset. Hun løper opp i andre etasje og henter barnebarnet.

På stedet er også Britts sønn, han går ned i kjelleren og forsøker å slukke brannen. Raskt innser han at jobben er forgjeves.

Familien lukker dører og vinduer, og kommer seg ut av det brennende huset. Minuttene føles lange, men innen kort tid er brannvesenet på plass

Omtrent slik ser det ut når brannmannskapene klargjør brannslange og gjør seg klare for å ta seg inn i brennende hus.

– Når vi får melding som går på at det er folk inne i hus, og barn inne i huset, rykker vi ut for fullt, sier Jarand Nybakk.

Han var innsatsleder denne kvelden Glåmdal brannvesen rykket ut til brannen på Matrand.

Det er faste prosedyrer som gjelder når mannskapene tar seg inn i boliger for å finne brannstedet, og begynne slukningsarbeidet.

Det tok ikke lang tid før brannvesenet hadde kontroll på stedet. Takket være rask varsling.

– Her gjorde familien alt rett!

Brannvesenet

En drøy måned senere er brannvesenet igjen på plass på Matrand, denne gang for å løfte frem familien som et godt eksempel. De gjorde alt rett, der svært mange slurver.

I kjelleren hadde familien en seriekoblet røykvarsler - i et rom mange glemmer.

1. desember er røykvarslerens dag og markerer at vi går inn i den mest brannutsatte måneden.

Denne røykvarsleren, som var plassert nede i kjelleren, og seriekoblet varslet slik at familien i huset ble klar over at det brant i underetasjen. Brannkonstabel Kjell-Arne Haugen holder fram den livsviktige varsleren.

Du vet aldri når du får brukt for den.

Kjell-Arne Haugen, brannkonstabel

Dette er korridoren ut av vaskerommet i kjelleren. Her har det vært røykfylt og varmt under taket. Hadde himlingen vært i treverk ville nok etasjeskillet tatt fyr og man hadde fått en større oppgave med å slukke brannen, vurderer brannvesenet.

Denne røykvarsleren gjorde jobben. Da det begynte å brenne i tørketrommelen i kjelleren, begynte det å pipe i alle varslerne i etasjene over.

Hilde Cecilie Olsen innser at det kunne ha gått galt om det ikke hadde vært for den seriekoblede røykvarsleren. Tvillingene Stine Marie (8) og Hanna Sophie (8) var på vei til å legge seg og lillesøster Leah Isabelle (3) lå og sov lå i andre etasjen, da alarmen brøt ut.

Brannvesenet ønsker at alle er bevisste og sjekker røykvarslerne sine denne dagen, for å se om de er fungerende. Det er påbudt med fungerende røykvarslere i alle norske boliger.

Tips fra Norsk brannvernforening, DSB, DLE, Gjensidige og Brannvesenet:

  1. Sørg for å ha fungerende røykvarslere, helst sammenkoblet slik at de varsler samtidig. Har boligen din flere etasjer, må du ha flere røykvarslere. Husk å teste røykvarslerne jevnlig, og bytt batterier minst én gang i året. Gjerne på Røykvarslerdagen.
  2. Uoppmerksom bruk av komfyr er den vanligste enkeltårsaken til brann i Norge. Monter komfyrvakt som varsler og bryter strømmen til komfyren når temperaturen blir farlig høy. Bruk aldri komfyren hvis du er trøtt, påvirket av alkohol eller annet som gjør deg mindre oppmerksom.
  3. Gjør deg kjent med rømningsveiene fra hver etasje i boligen din. Pass på at de alltid er frie for hindringer.
  4. Alle boliger skal ha enten en husbrannslange eller et brannslokkingsapparat som inneholder minst 6 kilo pulver eller skum. Det bør være slokkeutstyr lett tilgjengelig i hver etasje. I tillegg kan det være lurt å ha slokkespray og/eller brannteppe ved utsatte steder som peis og komfyr.
  5. Tenk nøye igjennom hva du bør gjøre hvis det oppstår en brann. Hold brannøvelser hjemme, og avtal hva som skal være møteplassen utenfor huset. Har du barn, gjør øvelsen til en lek.

Hentet fra Norsk brannvernforening, DSB, DLE, Gjensidige og Brannvesenet.

– Mange glemmer kjelleren når de skal installere røykvarslere i hus, sier brannkonstabel Markus Ingelsrudøya.

Det hadde heldigvis denne familien, vi oppfordrer husstander til å ha flere røykvarslere og særlig i rom med elektronikk.

Tørketrommelen er en brannversting. I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 6 av 10 at de ikke har røykvarsler på badet eller der vaskemaskinen står.

Tørketrommel er en av brannverstingene. Her kartlegger brannvesenet skadene.

Klærne i tørketrommelen var så varme at vi nesten brant oss da vi prøvde å ta de ut etter brannen.

HIlde Cecilie Olsen (29)

– For å bruke soverommet som eksempel: Mange har tv-spill, utstyr og lader telefonen her på natta. Så drar man kanskje igjen døra når man skal legge seg og har varsler i gangen, men ikke på soverommet, sier Ingelsrudøya.

– Det er kostbart men verdt det, for prisen man kanskje må betale om uhellet er ute og og at liv kan gå tapt, sier brannkonstabel Stephan Slartmann.

At strømselskaper den siste tiden har gått ut med oppfordring om å vaske klær på nattestid for å spare strøm, får brannvesenet til å reagere.

– Det er skremmende om fokuset blir på at det gir lavere kostnader å bruke elektriske apparater på andre tider av døgnet, uten å få fram risikoen ved dette. Det kan få store konsekvenser, du kan få varige skader eller huset ditt kan bli ubeboelig, sier Jarand Nybakk.

– Vi i brannvesenet mener at det ikke er riktig å sette på disse apparatene om natta, velger man å gjøre det bør man se på hva slags type røykvarslere man har og om man har tilstrekkelig med varsling. Du bør ha flere røykvarslere, også bør disse være seriekoblet slik at du blir varslet selv om du ikke oppholder deg der det skulle bryte ut brann.

– Oppstår en skade på tørketrommel eller vaskemaskin, kan det begynne i det små og det kan antenne. Røyken som kommer ut av produktene er skadelig, det er røyken vi sier at dreper, sier Ingelsrudøya.

Bruk disse tingene når du er våken og hjemme slik at du kan oppdage det dersom det oppstår en brann, og du kan tilkalle hjelp raskt.

Alle er glade for at det tross alt gikk bra da det tok i fyr i tørketrommelen. Huset er sotskadet og alt må vaskes, men ingen ble skadet og det er det viktigste.

Lille Leah Isabelle (3) lå og sov i andre etasjen da alarmen gikk. Hun ble litt redd, men som et plaster på såret fikk hun brannmannbamsen Bjørnis av brannkonstabel Markus Ingelsrudøya. Her er hun sammen med Mormor Britt Olsen (54).

Denne er seriekoblet og gjør at de andre varslerne i huset piper samtidig når én av dem utløses. Den er også tilknyttet en alarmsentral. Det ble redningen for Hilde Cecilie Olsen (29).

Ikke glem å bytt batteriet i røykvarslere. Røykvarselens dag 1. desember er en grei dag å gjøre det på.

Jarand Nybakk, uttrykningsleder

– Det vil ta en liten stund før familien kan flytte tilbake til huset. Enn så lenge har de, både to- og firbeinte, hos mormor.

Familien har fått seg en vekker, men er takknemlige for at det gikk bra.

Viktigst er at de har hverandre i behold.

Vesle Leah Isabelle ble litt redd i etterkant hendelsen, og da er brannbamsen Bjørnis en god venn å ha. Han gir barn omsorg og trygghet ved brann og andre ulykker, og har gode råd om brannvern til alle.

Brannvesenet gjør en viktig jobb med å lære om brannsikkerhet, og brannkonstabel Markus Ingelsrudøya forteller at de nylig har besøkt skoler og barnehager for å lære barn om branntrening i hjemmet.

Også i barnehagen har Leah Isabelle fått møte med Bjørnis.

– Hva ønsker du deg til jul?, spør brannkonstabelen den lille jenta:

– Bjørnis, svarer hun kjapt.

Og mormor blir glad for å høre at barnebarnet også skal få besøk av Bjørnis.