Gå til sidens hovedinnhold

Soknepresten i Åsnes: – En velsignet dag mot rasisme og nazisme

Artikkelen er over 3 år gammel

ÅSNES: – Vi lever i en verden med forskjellige sannheter. Og det er avgjørende at vi står sammen mot og tar sterkt avstand fra slike tanker som ble flagget her for en tid tilbake.

Sokneprest i Åsnes, André David Tys, var klar i sin tale da han talte fra scenen under den store manifestasjonen mot rasisme og nazisme på Flisa lørdag.

– Alle mennesker er like mye verd uansett hvor de kommer fra. Det er flott å se at så mange møter opp for å slå det fast, sa soknepresten til godt og vel 300 personer på rådhusplassen på Flisa. Det var SV-politiker Hilde Mari Bjørke som tok initiativ til denne markeringen på Flisa etter at det for et par uker siden ble heist et naziflagg på nettopp rådhusplassen på Flisa. Tidligere er det satt opp klistermerker forskjellige steder.

– Vi skal ikke tie i hjel slike holdninger, men snakke og markere det i hjel, sier Bjørke til Østlendingen.

Sterk markering

Det ble en meget sterk markering midt i beste handletid på Flisa lørdag. Flere av de politiske partiene var representert med lokale folk til å holde appeller mot rasisme og nazisme.

Tråden i disse innleggene var klare og ikke til å misforstå: Man er rede til kamp mot de kreftene som nå er i ferd med å etablere seg stadig sterkere ute i Europa, og som også begynner å slå rot i lokalmiljøene.

– Jeg hadde ikke trodd jeg noen gang skulle stå opp mot motstandsbevegelsen. Det er som en viktig del av kampen mot nazismen og okkupasjonen under krigen vi forbinder med ordet motstandsbevegelse. Denne nye motstandsbevegelsen, den nordiske, har derimot rot i nazismen og er imot det meste av det vi setter så høyt her i landet. Vi klarer oss helt fint uten nazister og rasister, sa John Oppi fra Åsnes ap i sin appell.

Farlige krefter

– Vi er en utvikling i Europa som er veldig skremmende. Flagg heises, og det deles ut rasistisk materiell. Nå er det viktig for oss å vise at vi står sammen og sier nei til hatet før det tar overhånd. Det er veldig farlige krefter vi har med å gjøre, krefter det er viktig å stå imot. Å tie i hjel det hatet vi ser vokse, er veldig farlig Det må vi absolutt ikke gjøre, sa Hilde Marie Bjørke.

Gatas Parlament var også på plass, og de to rapperne Elling Borgersrud og Aleksander Molkom leverte samfunnskritiske og antirasistiske rappelåter som gikk rett hjem hos det store publikummet i alle aldre.

Andre artister på scenen med klare tekster mot rasisme og nazisme var Daniel Kvammen og Hege Mobakk.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.