(Romerikes Blad)

** Saken oppdateres! Trykk F5 for siste nytt! **

Fredag formiddag gikk NVE ut og bekreftet at det er snakk om et kvikkleireskred.

I en pressemelding opplyser NVE at kvikkleireskred som regel utløses av menneskelig aktivitet – som deponering av masser, grave- og sprengningsarbeid.

LES OGSÅ: Politiet bekrefter identiteten til de omkomne!

– Andre mekanismer utløser jordskred. Det er kuldegrader og svært lavt grunnvannstand og lav vannmetning. Det er derfor generelt lite fare for jordskred på Romerike, sier sjef for NVEs jordskredvarslingtjeneste Hervé Colleuille.

Regionsjef i NVE, Petter Glorvigen, utdyper overfor Romerikes Blad.

– Vi har erfaring med at menneskelig aktivitet kan være årsaken til kvikkleireskred, men det kan også skje som følge av erosjon fra småbekker og vassdrag, sier Glorvigen som understreker at skredårsaken foreløpig er ukjent.

I samarbeid med NGI jobber de NVE nå med å få kontroll over skredområdet.

– Geoteknikere som nå er på stedet, er blant de fremste i landet, sier han.

LES OGSÅ: – Jeg har advart kommunen i to år

Fraråder ferdsel

Skredmassene er fortsatt ustabile og ferdsel langs skredkantene frarådes.

Håkon Heyerdahl fra Geoteknisk Institutt i Oslo rett før klokka 09 på rasstedet:

– Å bevege seg i dette området nå er veldig farlig. Kvikkleire er flytende, og det kan fortsatt bevege seg. Skredkanten her er veldig høy, jeg vil anslå fra 10–15 meter, og man må forvente at det kommer til å rase mer fra den. Det er ikke sikkert det kommer så store masser nå, men man må forvente at det kan bli ytterligere bevegelser i massene nedenfor, sier Heyerdahl til RB.

Saken fortsetter under videoen!

Det er ilagt drone- og helikoperforbud over rasområdet fra klokka 08 fredag morgen. Denne videoen er tatt før droneforbudet.

 

– Ikke økt jordskredfare

NVE mener imidlertid ikke at det er økt fare for jordskred i området, nettopp fordi skredet er et kvikkleireskred – en helt annen skredtype.

 

– Vi i NVE, Sørum kommune og NGI samarbeider om å ta boreprøver for å avgrense kvikkleireforekomsten og skredfaren, sier regionsjef Petter Glorvigen.

Skredet består av flytende blå leire og ligger under marin grense.

På Romerike er det kartlagt mange og store forekomster av kvikkleire, og det har tidligere gått flere kvikkleireskred i området.

Kvikkleire er i utgangspunktet fast, men om leira blir overbelastet kan strukturen klappe sammen og leirpartiklene vil flyte i frigjort vann. Resultatet blir et kvikkleireskred.

Les mer om kvikkleire her.

 

Dette er de antatt omkomne:

Ved 09.30-tida sendte politiet ut alder og bosted på de tre antatt omkomne litauerne:

  • Mann (43) fra Kaunas i Litauen
  • Mann (27) fra Kedainiai i Litauen
  • Mann (47) fra ukjent by i Litauen

I går kveld ble de tre litauerne som klarte å evakuere seg selv da raset gikk, avhørt av politiet.

Stabssjef Hans Holmgrunn opplyser at politiet nå benytter seg av denne informasjonen i søket etter de tre antatt omkomne litauerne.

– Jeg har ikke detaljene rundt hva de har forklart, men informasjonen vi fikk av dem brukes nå til å forsøke å lokalisere de tre som er savnet, sier Holmgrunn.

Både de antatt omkomne og de tre som klarte å redde seg ut av skredområdet skal ha drevet med skogsarbeid.

Én av de tre overlevende ble fraktet til sykehus etter skredet etter å ha blitt truffet av et tre da han flyktet fra leirmassene, men skal ikke være alvorlig skadet.