Rånerne tar med seg jula på hjul

Foto/klipp: Martha-Lill Nordby Hansen og Lars Fogelstrand. Musikk: “Have Yourself a Merry Funky Christmas” (by DKSTR)

Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Pyntet du også bilen til jul? Ikke? Da kan du kanskje se denne videoen og bli inspirert til neste jul av rånerne.

DEL

Glåmdalen fikk et innblikk i den noe spesielle pyntetradisjonen i fjor. Kjenner vi rånerne rett, var de ikke noe dårligere i år.

– Har du sett den søte nisselua på hengerfestet? Den skal få sitte der til den detter av. Som alt annet.

I lyset fra bensinstasjonen blinker det kraftig i rosa, sølv og gull både innvendig og utvendig. Det er rånernes favorittid på året. Da kan bilen pyntes hemningsløst.

Kimmeline Johansen flyttet fra Lørenskog til Kongsvinger for flere år siden. Det tok ikke lang tid før han fant sin indre råner, og i 2014 var det første gangen han selv kjørte rundt i julepyntet bil. Med bukken på taket var det ikke vanskelig å få øye på han i trafikken.

– Mamma var ikke særlig fornøyd, he he. Spesielt ikke da jeg hentet passasjeren, ler Johansen.

Passasjeren han sikter til er en diger bamse med nissedrakt. Selvsagt forsvarlig fastspent med sikkerhetsbelte.

Noe mangler

– Det er mye selskap i denne, skal jeg si deg.

Torodd Overåsberget hadde kjæresten Siri Wilhelmsen (19) og lille Frida (8 måneder) i passasjersetet. Sistnevnte har stor interesse for å smake på pynten. Likevel er det noen som mangler.

– I 2013 hadde jeg med en halvannen meter høy nisse. Jeg har rota den bort, men hvis jeg finner den så skal den med. Kjekt å ha i bilen, slår 20-åringen fast.

JULEGRIS: – Om jeg ser veien? Å ja, sier Torodd.

JULEGRIS: – Om jeg ser veien? Å ja, sier Torodd. Foto:

Fra speilet, som utrolig nok fortsatt sitter fast, henger metervis med rosa glitter ispedd julekuler og et hundretalls wunderbaum. Julegrisen hviler på dashbordet ved siden av den sjuarmede lysestaken.

Overåsberget elsker jula, og har pyntet siden første helga i desember. Han er langt fra ferdig.

Selvsagt juletre

– Det blir vel mer glitter, kjenner jeg meg selv rett. Og juletre, selvsagt. Jeg kommer til å legge det på taket, og sette på juletrelys. Når det ligger, slipper jeg så fæl luftmotstand, gliser han.

Johansen går for samme metode når han skal sette kronen på verket. Juletre er nærmest obligatorisk, og det skyldes først og fremst en viktig tradisjon i rånermiljøet, nemlig lille julaften-treffet.

NY LUE: Torodd har stripset fast den splitter nye nisselua i håp om at den blir der lenge.

NY LUE: Torodd har stripset fast den splitter nye nisselua i håp om at den blir der lenge. Foto:

Mens andre forbereder ribbe og stryker skjorta, trekker de bilglade mot Rema 1000 på Skarnes i Sør-Odal for å vise fram stasen. Juletre med belysning er tema for de rundt 150 påmeldte.

Ida Solem (20) ruller inn på bensinstasjonen i sin Volkswagen Polo. Hun har ikke rukket å pynte så mye ennå, men hun har planene klare.

– Det blir glitter inni bilen og flere lys. Jeg vurderer julekuler i speilet, men juletre på taket blir det ikke. Da knekker bilen, sier hun.

Og om noen lurer på hvordan rånerne skal feire julaften?

– Jeg skal i hvert fall ragge etter middagen. Det er tradisjon, smiler Overåsberget.

I fjor ble 331 invitert til treffet, som har egen Facebook-side.

Det er Glomma Volvo Klubb som har vært vertskap for lille julaften-treffet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.