– Jeg sto vel opp i femtiden. Først drar vi til Strömstad, så en liten tur til Charlottenberg, og så er det fest i kveld

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Rånerne viser seg fram i dag, og aller flest var det selvsagt i Strømstad.

DEL

God stemning, sier svensk politi.

– Det er mye drikking, men ikke mye bråk. Stemningen er god, sier politiets pressetalsmann Peter Adlersson til NTB.

På forhånd var det ventet opptil 15.000 nordmenn til Strömstad, og Adlersson sier de fleste av disse er «festglade ungdommer». Mange av dem kom i karakteristiske biler av eldre dato.

– Det er mange fine biler, og noen stygge biler, sier Adlersson.

Deler av sentrum er avsperret, og mange av rånerne har samlet seg i stedet ved en Statoil-stasjon et lite stykke unna. Antall feststemte nordmenn i byen må minst være flere tusen, ifølge NTBs fotograf på stedet.

Været er fint, og en del lokale svensker har møtt opp for å kikke på de tilreisende nordmennene.

Stanset spritsalg

At ungdommer fra norske rånemiljøer besøker Strömstad skjærtorsdag, er etter hvert blitt en godt etablert påsketradisjon. Tidligere har det vært problemer med mye bråk og fyll, men situasjonen skal ha bedret seg etter at Systembolaget i byen for noen år siden fant ut at det var best å holde stengt denne dagen.

I år var det som vanlig samling i Rakkestad før rånerne satte kursen mot grensa. Norsk politi hadde møtt opp for å se dem vel av gårde.

– Jeg sto vel opp i femtiden. Først drar vi til Strömstad, så en liten tur til Charlottenberg, og så er det fest i kveld, sa Sindre Halvorsrud fra Frogner i Sørum til NRK.

Lange køer

Vanlige butikker er åpne de fleste steder i Sverige skjærtorsdag, og i tillegg til dem som skal feste, har mange nordmenn krysset grensa for å handle.

På formiddagen hadde det dannet seg lange køer ved Svinesund. Ved grenseovergangen var veien snevret inn til én fil, og mange av bilene ble sjekket av politi og tollvesen.

Blant svenske politifolk er det populært å jobbe i Strömstad skjærtorsdag, og flere har byttet vakter for å få være til stede, ifølge VG. Mellom 50 og 60 politifolk sørger for ro og orden i byen.

På ettermiddagen meldes det om mange svært berusede unge nordmenn, men ingen alvorlige episoder. I tillegg til rånerne har en del russ tatt turen til Strömstad, hvor høy musikk fra tallrike bilstereoanlegg preger bybildet. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.