Se opp for elgen!

mye å gjøre:Frank Aulie i viltnemnda i Eidskog har måttet tatt hånd om tre elger som er blitt påkjørt den siste uka. Dette bildet er fra Finsrud i 2007.
foto: kjell R. hermansen

mye å gjøre:Frank Aulie i viltnemnda i Eidskog har måttet tatt hånd om tre elger som er blitt påkjørt den siste uka. Dette bildet er fra Finsrud i 2007. foto: kjell R. hermansen

Artikkelen er over 11 år gammel

Rally Norway-arrangøren advarer alle som skal til Finnskogen i dag.

DEL

Det er observert veldig mange elg i området, og med mye større trafikk enn vanlig er faren for påkjørsler mye større.

Rally Norway-arrangøren ber folk vise aktsomhet i kjøringen, og være observante hele veien til og fra Finnskogen.

De store snømengdene som kom sist helg, har sendt elgen ned i bygda. På seks dager har politiet registrert hele 22 elgpåkjørsler i Hedmark.

Antakelig er det enda flere. Bare i Eidskog har det vært tre påkjørsler. En av disse er det ikke kommet inn melding om til politiet.

– Nå er det skikkelig skummelt om dagen. I tillegg til påkjørslene vi har tatt hånd om ser en jo fryktelig mye spor etter elg som både krysser, og oppholder seg langs veiene. Oppfordringen må være at de som ferdes langs veiene nå om dagen må være på vakt, sier leder i viltnemnda i Eidskog, Frank Aulie.

Sikkert ikke den eneste som har sett alle elgsporene langs veiene de siste dagene?

Selv har han vært ute og tatt hånd om to elger som er påkjørt på rv 2 på Dalsletta mellom kommunegrensen og Matrand. I tillegg til en elg på rv 21 på Tobøl. Påkjørslene skjedde lørdag, søndag og mandag.

Alle på kveldstid, men Aulie mener de like gjerne kunne kommet i mørket om morgenen med trafikken fra folk som skal på jobb. Eller midt på natta for den sakens skyld.

Snø og kulde

Han mener det er snømengdene, i tillegg til sprengkulda som fører til at det er mye påkjørsler om dagen.

– Snøen er en ting, men det virker som om kulde i tillegg påvirker elgen til å være mer på farten. Uten at jeg har noen forklaring på hvorfor, sier Aulie.

Mange påkjørsler kan fort påvirke nattesøvnen til de som skal ut å ta hånd om påkjørt elg. Aulie sover imidlertid fortsatt godt om natta.

– Jeg ligger ikke og venter på at telefonen skal ringe nei. Den dagen jeg begynner med det er det på tide å slutte med dette, sier han.

– Vis hensyn

Operasjonsleder i Hedmark politidistrikt, Geir Bekkedal, forteller at strekningen E6 Stange – Ringsaker, rv 25 Elverum – Hamar, rv 20 nordover fra Kongsvinger og også rv 2 mellom Kongsvinger og svenskegrensen er de stedene politiet har inntrykk av flest påkjørsler; i hvert fall nå om dagen. Selv om det kan være farlig nær sagt langs hvilken vei som helst i disse dager.

– Det er da også på de fleste av disse veiene trafikken er størst, sier Bekkedal, som oppfordrer trafikantene til å ta hensyn til representanter fra viltansvarlige som er ute for å ta vare på påkjørte dyr.

Artikkeltags