Tenk på rådyra før du slipper hunden løs

DYP: Da dette bildet ble tatt på Langerudberget var det ikke spesielt mye snø. Men med snøværet vi har hatt i de siste dagene har rådyrene fått  vanskeligheter med å komme seg fram i dypsnøen.

DYP: Da dette bildet ble tatt på Langerudberget var det ikke spesielt mye snø. Men med snøværet vi har hatt i de siste dagene har rådyrene fått vanskeligheter med å komme seg fram i dypsnøen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: Rådyr har det ikke lett i dyp snø. Tynne bein og små kløver som bærer dårlig på snøen. Derfor er de på langt nær så mobile i snøhaugen nå om dagen som på barmark om sommeren.

DEL

Det bør du tenke på før du slipper hunden din løs ute i skogen eller på andre steder der rådyr ferdes. At hunden din er verdens snilleste og heller ikke noen jakthund skjønner nok ikke rådyra når det kommer en hund halsende mot dem. Da foretrekker de å komme seg unna så fort som mulig, og det er ikke lett når snøen ligger dyp. Det er slitsomt å løpe i løs snø og det tærer på kreftene i en tid på året med liten tilgang på mat.

Blir det nå også skikkelig kaldt blir det enda viktigere å la dyrene få være i fred og ro. Skogens dyr trenger mye mat bare for å holde kroppsvarmen. Nå må de bruke tiden til å finne seg mat og ikke løpe unna fare.

Du som hundeeier kan hindre at rådyrene blir skremt og jaget unødvendig dersom du holder hunden din under kontroll når du er ute i skog og mark. Har hunden din jaktinstinkt så er det vel best å holde den i bånd.

Ekstraordinær båndtvang

Viltansvarlig i Kongsvinger kommune, Paal Øieren er bekymret for rådyrene etter de siste dagers store snøfall.

– Rådyrene trekker nå i enda større grad enn tidligere mot bebyggelse for lettere å ta seg fram, blant annet i søken etter mat. Skulle det også i tillegg bli en lengre kuldeperiode forsterker det også at de samler seg mer, forteller Øieren og kommer med en oppfordring til hundeeiere:

– Vi henstiller alle eiere om å holde kontroll på sine hunder. Det neste skrittet vil være å innføre ekstraordinær båndtvang, hvis henstillingen ikke blir fulgt opp, sier den viltansvarlige i Kongsvinger kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.